woensdag 26 augustus 2020

Daar zijn de jassen weer!


Hebt u uw jas al nodig gehad deze dagen? Vorige week wisten we nog amper waar kruipen omwille van de hitte, vandaag zijn de temperaturen in elkaar gezakt. Ik heb mijn jas al enkele keren nodig gehad... Je voelt de herfst echt komen - tja, wat zou je willen: het is eind augustus. Om het plaatje compleet te maken heeft het vannacht gestormd. Dit is echt wel najaar.

De krachtige wind brengt mij vanzelf bij één van de merkwaardigste evangelies, waar niet alleen Jezus in de storm over het water loopt, maar Petrus het ook doet (Mt 14,22-36), we hoorden dit stukje enkele weken geleden nog in de zondagsmis. Hij aarzelt weliswaar en zinkt, maar het wordt zo beschreven dat Petrus er ook in lukt. Merkwaardig, omdat Jezus misschien wel uitzonderlijke krachten heeft, maar Petrus toch niet. Wil het zeggen dat dit "over het water wandelen" eigenlijk niet zo moeilijk is of wil het zeggen dat de leerlingen omwille van Jezus ook uitzonderlijke krachten krijgen? Dat laatste is wel een uitdagende gedachte... als het geldt voor Petrus, zou het dan ook voor ons waar zijn? Wat zou vandaag 'over water wandelen' kunnen betekenen?
Het zal wel iets te maken hebben met wat Jezus zegt op het moment dat Petrus zinkt: "waarom heb je getwijfeld?" (in een andere vertaling las is: "waarom heb je niet vertrouwd?") Zou je "over water wandelen" vandaag kunnen begrijpen als "vertrouwen", "je twijfel overwinnen", misschien wel in het bijzonder: vertrouwen in Jezus?
Het stormt vandaag inderdaad, maar de echte storm is de Coronacrisis die over de wereld woedt, en die heel ons leven overhoop haalt. Is deze wind niet verschrikkelijk hevig? Komt dit nog goed? Je zou voor minder wegzinken...
Zelfs wanneer als Petrus wegzakt, grijpt Jezus zijn hand... Laten wij in onze twijfel niet vergeten onze hand uit te steken...

Tony, pastor