vrijdag 5 juli 2024

Petrus en Paulus

We hebben vorige week zaterdag Petrus en Paulus gevierd. In de Kartuizerkerk in Lierde bij Brussel gaat voor het moment tot einde augustus een exposite door van een installatie gemaakt door een vriend artiest, Koen Van Loocke. Hij werd gevraagd om een artistiek werk over Petrus en Paulus te maken. Hij vroeg me enkele informatie over de twee personen, en heeft tenslotte gekozen hun discussie over het geloof als jood of als heiden uit te beelden. Hij heeft daarvoor twee grote kruisen gemaakt, een van Paulus met het kruis als een zwaard, omdat hij door het zwaard werd gedood, en in de vorm van een grote pen omdat hij voorleeft in zijn geschriften. Voor Petrus heeft hij een kruis met zwarte rozen erop geborduurd door mensen uit Oostende, en een klein kind dat hij heeft geboetseerd in het kruis onderaan. Als je goed ziet kan je de twee kruisen herkennen in de foto. De tentoonstelling gaat later naar de Petrus en Paulus kerk in Oostende.
Het feit dat hij de dialoog tussen de twee op deze wijze heeft uitgebeeld is zeer mooi. Elks met hun eigen kruis dat ze dragen, maar ook daarin verbonden. Het daagt ons uit naar de vraag, wat is ons kruis, en hoe is dat met de kruisen van anderen verbonden ?
De tentoonstelling is te bezichtigen elke dag van 10u tot 18u., maar misschien toch voor alle zekerheid eens vooraf natrekken daar het door vrijwilligers wordt opengehouden.

Pastor Peter

© Peter Baekelmans