donderdag 1 augustus 2024

Gevaar!

Op bezoek bij mijn twee oudste zusters in California deze dagen kwam ik op een wandeling langs de kust dit bordje tegen waarop staat: “Gevaarlijke toestand, Klim niet op of over de omheining”, en met als extra opmerking “Denk er zelfs niet aan!” Ja, blijkbaar zijn er dus mensen die er zelfs nog aan zouden denken het te doen ook al weten ze dat het gevaarlijk is…
Maar als we deze laatste aanrader uit zijn context nemen is het misschien wel typisch voor onze samenleving dat we niet worden aangezet tot nadenken. “Gewoon doen” is de leuze van vandaag. De filosoof, de theoloog, maar ook de gewone gelovige, al diegenen die wat willen nadenken, hebben het niet gemakkelijk in een samenleving die oppervlakkig is. Neem bijvoorbeeld de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs waar het Laatste Avondmaal van Leonardo Da Vinci wordt her uitgebeeld zonder eerst naar de gevoelens van de christenen te peilen.
“Denk er zelfs niet aan!” was dus beter geformuleerd  als “Denk aan de consequenties ervan.” Als christenen willen we bewust in het leven staan, en hebben we Jezus als ons voorbeeld die regelmatig de stilte opzocht om te bidden en na te denken wat zijn volgende stap zou zijn. De vakantie is een ideale tijd voor ons om ook eens wat langer stil te staan bij wat we doen of zouden moeten doen.

Pastor Peter

© Peter Baekelmans