woensdag 28 oktober 2020

Delphine

Als het gaat over buitentemperatuur, vind ik de periode oktober-november veel erger als de periode januari-februari, omdat het lichaam dan nog gewoon is aan de warme zomer en de eerste koude echt doet rillen. Dat gevoel heb ik ook, nu we sinds vorig weekend opnieuw in een soort lockdown zijn terecht gekomen en we opnieuw moeten wennen aan een tijd van 'stilte'. Nadat het virus ons een veertigdagen heeft laten meemaken, met een intensiteit die niemand zich vooraf had kunnen voorstellen, brengt het ons nu naar het feest van Allerheiligen, op een wijze die we allicht ook niet meer zullen vergeten.
Allerheiligen - en Allerzielen dat erop volgt - hoeven nochtans geen sombere dagen te zijn. Wie aan de stilte went, als de 'ruis' eindelijk wegvalt, ziet dat het dagen zijn om dieper te kijken en het onderscheid te maken tussen wat bijkomstig is en wat er echt toe doet. "Zalig, Zalig" - negen keer zalig (tel het na) - wordt dan in het evangelie gelezen, al zullen we het dit jaar niet in de kerk horen (eventueel wel via ons podcast gebed of via onze zoom: doe gerust mee!). (Na het lezen van de krant vanmorgen doet dit "Zalig" mij spontaan denken aan Delphine en haar vader, om een goed nieuws van deze dag op te pikken.) 
Allerheiligen en Allerzielen zijn dagen om dieper te kijken en te zien dat we verbonden blijven. Zou het kunnen dat het feest van alle heiligen zo ook dit jaar een intensiteit zal hebben, die niemand zich vooraf had kunnen voorstellen? Na de veertigdagentijd was dat voor Pasen van dit jaar alleszins ook zo...

Tony, pastor

ps: 
Wil je deelnemen aan het gebed via zoom op zondag om 10:00 u.? 
Stuur ons een mailtje: sint.franciscus@skynet.be  Wij bezorgen je dan de link.