zaterdag 31 oktober 2020

Even stilstaan bij het zondagsevangelie : Allerheiligen

« God, vandaag gedenken wij in één feest alle heiligen, gekend of ongekend, die in U geloofden en bij leven en bij sterven hun menselijke hoop aan uw goddelijke liefde hebben toevertrouwd ». Zo begint het openingsgebed van morgen, het hoogfeest van Allerheiligen. Dit jaar valt Allerheiligen op een zondag. Daardoor krijgt het nog meer aandacht. En we vieren dit feest in de heel bijzondere omstandigheden van de coronatijd. In deze tijd hebben we bemoediging nodig en we krijgen die ook in de liturgie, ook nu we niet kunnen samenkomen om te vieren. 
Het feest van alle heiligen doet ons dankbaar denken aan al die christenen die ons in de loop der tijden tot nu toe zijn voorgegaan, vertrouwend in Gods liefde. En daarbij mogen we niet alleen denken aan de grote en bekende heiligen, maar aan zovelen die in alle bescheidenheid een ‘heilig leven’ hebben geleid : die heel eenvoudig, van dag tot dag hebben geprobeerd te doen wat God vraagt. Zij allen moedigen ons aan om op onze beurt ook in deze tijd met al zijn problemen te blijven vertrouwen in God. Hij is het die ons kracht geeft om vol te houden in het goede. 
Het feest van alle heiligen doet ons ook kijken naar het voorbeeld dat de heiligen ons gegeven hebben. Zij hebben, elk in hun eigen situatie, geprobeerd te getuigen van Gods liefde, door heel hun manier van leven. Zij moedigen ons aan om ook in ons eigen leven en samenleven mensen te zijn die Gods liefde doen voelen aan hun medemensen. Niet zozeer door grote woorden, maar door onze houding van vriendelijkheid, beschikbaarheid, mededogen en verzoening, ook in deze moeilijke tijden. 
Jezus geeft ons enkele suggesties in het evangelie van dit feest, het evangelie van de Zaligsprekingen (Mt 5,1-12a) : « zalig de zachtmoedigen, zalig die hongeren en dorsten naar gerechtigheid,, zalig de barmhartigen, zalig die vrede brengen… ». 

Een doordenkertje van de Amerikaanse schrijver Kurt Vonnegut kan ons ook inspireren : 
“A saint is a person who behaves decently in a shockingly indecent society.” 
« Een heilige is iemand die zich fatsoenlijk gedraagt in een schokkend onfatsoenlijke samenleving ».

Pastor Benno.

Christus verheerlijkt door het hemels hof 
(toegeschreven aan Fra Angelico) © National Gallery, London