zondag 17 september 2023

Om niet te vergeten...


© Mariette Dhondt

Er staat een boom in de tuin en er hangt een gouden hart in en er zijn heel veel witte ballonnen. Het is feest ! Feest omwille van en mooi geschenk uit China, het adoptiekindje van mijn broer en schoonzus. Een wondertje dat de ganse familie deed stralen van vreugde. Enn, het meisje onderaan, midden op de foto was al heel lang verwacht en het geluk werd twee jaar later nog voller toen haar broertje Lian het gezinnetje compleet maakte.

Wat mij vandaag treft is het gouden hart in de boom. Om nooit te vergeten... de hartenmama's, die in China wonen en hun kindje ter adoptie gaven omdat ze er niet voor konden zorgen. Een gouden hart dat spreekt van verbondenheid, troost en mee-leven. 

Nu, twaalf jaar later staat de boom er nog steeds en het is een heuse boom geworden. Onderaan kan je zijn takken aanraken en bovenaan reiken ze zo hoog dat ze symbolisch tot in China reiken. Van verbondenheid gesproken... Het aantal hartjes is vermeerderd. Ieder jaar worden met moederdag twee rode hartjes in de boom gehangen. Om nooit te vergeten... en om vast te houden.

Wij hebben tekens nodig om uit te drukken wat niet onder woorden te vatten is, maar ook als blijvende herinnering. Om dank-je-wel te zeggen. Om niet te vergeten...

Mag er ook zo'n boom in jouw hart gepland staan.

Pastor Mariette

© Mariette Dhondt