vrijdag 29 september 2023

Zuiver hart

Op bezoek in een van de kerken van Mechelen tijdens een uitstap met de pastores van de verschillende taal communiteiten vandaag (ik zorg voor de Japanse kerkgemeenschap van Brussel) kwam ik dit beeld tegen bij een van de vele biechtstoelen die in die kerk stond. Een engel met een groot hart in de handen.
Een vriend met Boeddhistische achtergrond, Jan De Vlieger, gebruikt het beeld van Jezus die naar zijn Hart verwijst geregeld in zijn counseling praktijk. Waarom? Omdat mensen het moeilijk hebben hun hart te laten spreken, en veeleer naar hun (verward) verstand luisteren. Niet dat het verstand verkeerd is, maar zonder ook naar het hart te luisteren nemen we veelal de verkeerde beslissing. In de mystiek spreekt men over het hart en hoofd dat moeten omgekeerd worden (Gustav Meyrink). Dit wil zeggen dat men moet leren te denken met het hart en voelen met het verstand.
De devotie tot het Heilig Hart van Jezus is van alle tijden, en in onze tijd blijft het ook een mooi voorbeeld van de uitdrukking uit de Bergrede “Zalig de zuiveren van geest (hart) want ze zullen God zien”. We moeten ons hart durven volgen, ook in het geloof, en alle moeite doen om ons hart zuiver te houden, of te zuiveren indien nodig. Het verstand moet in die zin ten dienste staan van het hart.

Pastor Peter

het Heilig Hart van Jezus