vrijdag 24 november 2023

Rechtstaande bidden

Het schilderij dat ik hier toon heb ik gezien in de Abdij van Averbode tijdens de driedaagse studiedagen die het CCV dit jaar organiseerde voor de pastores van de Nederlandstalige pastoraal in Brussel. Het toont de abdijkerk van Averbode in vroegere jaren. Zo anders dan nu met al die stoelen… maar mooi ook om door de leegte het geheel goed te kunnen zien. Het toont ook aan dat men vroeger veelal staande de vieringen bijwoonde, zoals men dat nog doet in de Orthodoxe kerk.
Op het Liturgisch Congres in Blankenberge vorige week kwam er ook een Orthodoxe priester spreken over hun wijze van liturgie vieren. We hebben dit aspect van de liturgie wat verloren in Vlaanderen, om verschillende redenen, maar daarmee ook een deel van de dynamiek van de liturgie. Het staan is te verbinden met het rechtopstaan van Jezus in zijn graf, de Verrijzenis, en onze deelname daaraan.
Rechtop staan is zelfs een yoga positie. Het leert ons goed geaard te zijn, « met de voeten op de grond staan » zoals men zegt. Misschien kunnen we proberen om wat meer recht te staan tijdens de viering, voor zover het lichaam het toestaat, en daarmee meer bewust deel te nemen aan de verrijzenis van Jezus, en de komst (advent) van het licht in ons leven.

Pastor Peter

De abdijkerk van Averbode in vroegere jaren
© Peter Baekelmans