donderdag 7 december 2023

Oud-zijn

Wat betekent “oud-zijn”? Kijk naar deze fontein in het park Pamphilia in Rome. Vol met mos bedekt. Zo mooi! Een rijkdom aan verscheidenheid. En hoe mooi het water ervan afloopt….
Oud-zijn betekent rijk zijn aan ervaring, kennis, inzicht. Het maakt het leven veel rijker want men weet dat er veel meer schakeringen in het leven zijn dan men dacht als men jong was. Veel meer verscheidenheid onder mensen ook. Kunnen accepteren dat we allemaal onze eigenheid hebben maakt het leven gemakkelijk.
De Kerk heeft zo ook een grote verscheidenheid opgebouwd doorheen de eeuwen, ook in Belgiƫ. Bij een oecumenische bijeenkomst in Anderlecht laatst was ik onder de indruk hoe mooi die verscheidenheid is ook onder de Christelijke Kerken, waarvan wij er eentje zijn. De Nederlandstalige kerkgemeenschap wordt ouder, en wijzer, maar er zijn vele jonge kerkgemeenschappen, katholiek en protestant, nu ook aanwezig in Brussel die het geloof mee verder zullen verkondigen. Laten we vertrouwen op de Heer die roept en wij die antwoorden.

Pastor Peter

Fontein in het park Pamphilia in Rome
© Peter Baekelmans