zaterdag 23 juli 2022

Stilstaan bij het evangelie

17de zondag door het jaar C – Lc. 11, 1-13

‘Vraag en u wordt gegeven.'
“Heer, leer ons bidden”, vroegen de leerlingen, toen ze Jezus zagen bidden. Nu was het zeker niet zo dat de leerlingen niet vertrouwd waren met gebed. Het bidden met de psalmen moet hen zeker vertrouwd geweest zijn. Een aantal van hen waren voorheen volgelingen geweest van Johannes de Doper en ook met hem hadden ze gebeden. En toch kwam er die vraag aan Jezus.
Blijkbaar moet het bidden van Jezus zoveel uitstraling hebben gehad en zoveel indruk hebben gemaakt,
dat ze wilden leren bidden zoals Hij. Het antwoord van Jezus kennen we: het 'Onze Vader'. Het gebed dat ons zo vertrouwd is, dat we in elke eucharistie bidden.
In dit gebed gaat het eerst om God: dat zijn Naam geheiligd worde en zijn Rijk moge komen. God staat in het centrum, niet wijzelf. Pas als onze focus verlegd is naar God, mogen wij ook bidden voor onszelf.
In het vervolg van dit evangelie zegt Jezus zijn leerlingen en ons dat we met aandrang mogen bidden, met vrijpostigheid zelfs. We mogen vooral bidden om zijn ‘Geest’: ‘… hoeveel te meer zal dan de hemelse Vader de heilige Geest geven aan degenen die Hem erom vragen.’ (Lc. 11,13)

Pastor Chris

Voor wie klopt doet God open.
© Pixabay