vrijdag 22 juli 2022

Zoals licht

Vandaag op 22 juli viert de Kerk het feest van Maria Magdalena. Zonder twijfel is zij één van de belangrijkste figuren in het Nieuwe Testament. Ze behoort tot de intieme kring van de Jezus-volgelingen. Ze is ook getuige van de kruisiging en de graflegging van Jezus.
De meeste prominente plek neemt ze echter in bij de verrijzenisverhalen. Bij alle vier de evangelisten is zij één van de bij name genoemde vrouwen die als eerste de verrezen Christus zien. Vooral de versie in het Johannes-evangelie is treffend, waar Maria Magdalena de verrezene ontmoet bij het lege graf in de overtuiging dat het een tuinman is. Maar als Hij haar aanspreekt, herkent ze hem en roept ze uit ‘Rabboeni!’, wat meester betekent. Maar Maria mag Hem niet vasthouden, ze moet Hem loslaten. Tevens krijgt ze de opdracht om de Verrezen Heer te verkondigen bij de andere leerlingen. Dit maakt haar tot 'Apostel der Apostelen', zoals diverse Kerkvaders haar later zullen noemen. En dat Maria belangrijk is, daarvan getuigt ook Paus Franciscus die in 2016 de gedachtenis van Maria Magdalena op 22 juli heeft opgewaardeerd tot feest. Zo wordt ze verheven tot de apostelrang. In de Byzantijns-orthodoxe kerken draagt ze trouwens ook de titel ‘Gelijke aan de Apostelen’.
Uitgedaagd door de Nederlandse TV-omroep NCRV dook de Nederlandse zanger Stef Bos enkele jaren gelden in het boek dat hem in zijn jeugdjaren zo intens had gefascineerd, maar waarin hij later weinig meer keek: de Bijbel. Deze hernieuwde kennismaking met de verhalen van zijn jeugd resulteerde in de ontroerende CD ‘In een ander licht’. Bos probeert er de oeroude verhalen van de Bijbel terug in ons eigen leven te plaatsen. Het lied van Maria Magdalena (getiteld ‘Zoals licht’) is een afscheidsserenade van Maria Magdalena voor haar gestorven geliefde. De ontmoeting met Jezus brak haar leven helemaal open.
Jij viel zoals licht
In mijn leven naar binnen
De zon door de ramen
Aan het begin van de dag
Maar die onvoorwaardelijke liefde van Jezus was tevens de reden voor zijn val. Hij vloog met zijn liefde te hoog, en zo lijkt Jezus op de Griekse Icarus die met zijn vleugels van was en veren te dicht bij de zon kwam en te pletter viel. Jezus’ liefde laat Maria Magdalena echter niet meer los. Ze is voor altijd getekend door die liefde:
Ik heb niemand gekend
Die mij zo heeft ontwapend
Ik heb niemand gekend
Die mij zo heeft verwond
Dan brengt Maria haar geliefde een laatste eer. Met een gefluisterde ‘slaap zacht’ kust zij haar Heer vaarwel.

Misschien kan Maria Magdalena elk van ons inspireren om eveneens in zo’n liefdesrelatie met de Heer te treden, om ons te laten overmeesteren door Zijn liefde, en om voor altijd met diezelfde liefde door het leven te gaan.

Pastor Gino