dinsdag 12 juli 2022

Alsjeblieft

Morgen, woensdag 13 juli vertrekken we met enkele mensen van Woluwe weer naar Lourdes. We doen dat met de grote bedevaart van KWB-Femma, samen met een 200-tal bedevaarders van over heel Vlaanderen. Het was hier de traditie om elke drie jaar deel te nemen aan deze bedevaart, maar wegens de gekende reden gaan we deze keer pas na vier jaar terug.
Het thema van de bedevaart is dit jaar: ‘alsjeblieft’. Het is een verwijzing naar de zesde verschijning van Maria, op 25 maart 1858. Bernadette vraagt dan aan ‘de verschijning’: “mejuffrouw, wilt u de goedheid hebben me te zeggen wie u bent, alstublieft?”. En na enig aandringen antwoordt ‘de verschijning’ in de plaatselijke taal van Bernadette: “Que soy era Immaculada Councepciou” – “Ik ben de Onbevlekte Ontvangenis”.
Zovele bedevaarders komen in Lourdes ook met hun vragen bij Onze-Lieve-Vrouw: “alsjeblieft, Maria, wil je voor ons bidden…”, maar ook met hun dankbaarheid: “alsjeblieft, Maria, hier ben ik om je te danken”. En in Lourdes leren we ook ‘alsjeblieft’ zeggen aan elkaar, en zeker aan zovele mensen die daar komen met hun beperking, met hun ziekte: ‘alsjeblieft, ga maar voor’, ‘alsjeblieft, graag gedaan’… En we hoeven ons ook niet te schamen om zelf hulp te vragen: ‘alsjeblieft, kan jij mij helpen?’. Leren ‘alsjeblieft’ zeggen: een kind moet het leren, als het iets vraagt. Dat is beleefdheid. Christenen leren ook ‘alsjeblieft’ zeggen, een leven lang…
Rond dat thema gaan we enkele dagen in Lourdes bidden en bezinnen. En we nemen graag al uw intenties mee, uw zorgen en vragen, en al wat leeft in onze pastorale eenheid, om het allemaal aan Maria toe te vertrouwen: “alsjeblieft…”.

Pastor Benno.

© wikimedia