vrijdag 27 oktober 2023

Holle Maria

Een tweetal weken geleden was ik op bezoek in het Museum Moderne Religieuze Kunst in de Basiliek van Koekelberg. Er loopt voor het moment een tentoonstelling met als thema “Cross-ing Way-s”, een zinspeling op de Kruisweg (de tentoonstelling is ondertussen verlengd tot eind Juli).
Tussen al die vele expressies van het lijden van Christus vond ik een mooi bronzen beeld dat Maria uitbeeldde. Maar het was uitgehold van binnen. Het kunstwerk is van de hand van Nicolas Lamas, en noemt “The shape of a Hole (de vorm van een holte)” (2012). En zoals het hoort bij kunstwerk ben je vrij om het te interpreteren. De medebezoekers, professoren van KU Leuven, hadden allen hun eigen idee over de betekenis ervan, doch het mooie is dat het inderdaad iets oproept. Representeert de holte Jezus die zij in haar schoot droeg? Is het wijzelf die ons in Maria kunnen plaatsen? Is het haar onbevlekt hart? Of moeten we achter het beeld de ware Maria ontdekken? Zovele mogelijke gedachten die allen het overdenken waard zijn.
Met Allerzielen herdenken we onze doden. Ze zijn als die leegte (holte) die in ons is achter gebleven bij hun heengaan. Laten we die leegte respecteren, maar ook verder gaan te leven met hen in ons hart.

Pastor Peter

Holle Maria @ Peter Baekelmans