dinsdag 13 juli 2021

Chiro fiësta

De Chiro van Stokkel is een Chiro met vaste tradities. Sinds jaar en dag vertrekken ze op kamp op 11 juli en komen ze terug op 21 juli. Makkelijk om te onthouden. Je moet je nooit afvragen: ‘wanneer gaat de Chiro nu weer op kamp?’. Je weet dat het altijd in dezelfde periode is.
De vertrekdag begint ook steevast met een eucharistieviering in de kerk van Stokkel. Dit jaar viel de elfde juli op een zondag. Dus kwam de Chiro, met de leiding, oud-leiding, ouders, grootouders en sympathisanten naar de zondagsviering. Een evenement. Het deed ons allemaal deugd om met zovelen te kunnen eucharistie vieren. De Chiro zorgde voor de liederen. En dat klonk goed in die grote kerk van Stokkel. Op het einde van de viering deed de groepsleidster – ook naar vaste traditie – nog een woordje en werd het bivaklied gezongen. Daarna moest iedereen - ook volgens aloude gewoonte - nog eens naar het toilet en volgde de formatie in de tuin van de pastorij. Het daaropvolgend afscheid was voor de ouders en grootouders wel een beetje emotioneel, want dit jaar is er omwille van de coronaregels geen bezoekdag op kamp. En dan vertrok de bus. “Nieuwkerken-Waas, houd u klaar!” had de groepsleidster gezegd. Want de Chiro is daar…
De lezingen van de voorbije zondag – de vijftiende in het B-jaar- pasten wonderwel bij de vertrekdag naar het kamp. Amos, een boer, vertelt dat hij van achter zijn beesten is weggehaald om als profeet door Israël te trekken. En Jezus zendt zijn apostelen – vissers en andere werkende mensen- op tocht om van zijn boodschap te getuigen. Gewone mensen worden door God gezonden. Ook wij zijn door God gezonden om in ons dagelijks leven van Gods liefde te getuigen: op ons werk, op school, in onze straat en onze buurt, in onze familie of vriendenkring, op vakantie of gewoon thuis. Niet zozeer met grote woorden, maar door onze houding, onze levenswijze, onze omgang met onze medemensen.
Ook wie op kamp of op vakantie vertrekt, wordt gezonden: door heel onze manier van doen en laten, door onze vriendelijkheid en bereidwilligheid kunnen wij aan mensen iets doen voelen van Gods nabijheid en zorg.
Daarbij is het kampthema van Chiro Stokkel dit jaar: ‘Chiro fiësta’. Ze stellen elke dag van het kamp in het teken van een feest: een doopfeest, een verjaardagsfeest, een trouwfeest, een kerstfeest…
Om van elke dag een feest te maken, is het nodig dat iedereen meewerkt, goedgezind is en behulpzaam. Dat geldt niet alleen voor de Chiro en op kamp, dat geldt voor ons allemaal en ook in het dagelijks leven. Laten we elke dag proberen het leven een beetje tot een feest te maken voor elkaar.

Pastor Benno.