maandag 5 februari 2024

Winterbanden

Het is bij ons thuis al een paar maal een thema van discussie geweest, maar winterbanden hebben we niet. Ik ben een vaste pleitbezorger dat het hier bij ons niet meer nodig is om nog winterbanden te kopen, te stockeren, te wisselen. Ute en Joachim denken er anders over. Voorlopig ben ik nog ‘aan de winnende hand’. We zullen zien.
Maar de ganse vorige week was ik in Nokia, een verloren stadje in de omgeving van Tampere, zo’n 180 km ten noorden van Helsinki (Finland). Ik was daar met een ganse ploeg collega’s in opdracht van de Europese Commissie, vergezeld door collega’s van de Finse concurrentieautoriteit, om bij Nokian Tyres op zoek te gaan naar bewijzen van de eventuele deelname van Nokian aan een prijskartel met andere bandenproducenten – ja, er waren zes ploegen onderweg in gans Europa, maar wij zaten het hoogst, te midden van sneeuw en ijs. En in februari zit gans Finland nog onder de sneeuw, de straten ook. En neen, zout strooien ze daar niet. Daarvoor is het te koud, maar wel steentjes strooien en de sneeuw en het ijs regelmatig afschrapen.
En in zo’n weer, wel dan ben je blij dat je winterbanden gemonteerd hebt. En – daar is iedereen het in de bandenindustrie over eens – Nokian winterbanden zijn de beste; zeker die met noppen eronder (die zijn bij ons zelfs verboden!) Op die manier verkoopt Nokian niet enkel banden, maar veiligheid – geborgenheid – vertrouwen – zekerheid. En ja, dat heeft een prijs die de consumenten duidelijk bereid zijn te betalen.
Veiligheid, geborgenheid, vertrouwen, zekerheid. Dit zijn belangrijke waarden, die neem je best au serieux. En in sneeuw en ijs, dan kan je op Nokian Tyres rekenen. En bij ons, wel, wij kunnen vast en zeker op onze God rekenen, Hij is nog betrouwbaarder dan een vierseizoensband!

Diaken Dirk