vrijdag 25 februari 2022

Het Magerebrugwonder

Afgelopen zondag was schrijfster Lise Spit te gast in het Klara-programma ‘Berg en Dal’. Ze las er onder andere een gedicht voor dat ik niet kende, maar wat mij onmiddellijk aansprak. Het is een gedicht van de Nederlandse dichter K. Michel en draagt als titel: het Magerebrugwonder:

De eerste twee boten passeerden vlot 

maar de derde was een diep geladen aak 

die zo traag naderde dat (cadeau Karin 

pasta, room, boontjes, loodgieter bellen) 

 

Plotseling doemt de aak dichtbij op 

en zie ik dat hij geheel gevuld is 

met water dat in springerige golfjes 

uit het donkere ruim over de boorden stroomt 

 

Boven de wachtende mensen 

is de moeheid van de werkdag uitgegroeid 

tot een bijna zichtbare tros tekstballonnen 

 

Verwikkeld in gedachten en beslommeringen 

zien we niet dat uit de aak 

al het water van de Amstel opwelt 

Incognito drijft de bron van de rivier voorbij 

 

K.Michel

uit: Waterstudies, Meulenhoff, Amsterdam, 1999

 

Het gedicht vertelt over iemand die moet wachten voor de Magere Brug in Amsterdam. Terwijl de persoon wacht en de boten ziet passeren is het druk in zijn hoofd met allerlei dagdagelijkse rompslomp en overloopt hij zijn to-do lijstje en de boodschappen die nog moeten gebeuren. Zo ook bij de andere wachtenden. Ze zijn moe en boven hun hoofden zweven ontelbare tekstballonnen. Maar plots merkt de dichter dat één van de boten gevuld is met water, en dat het deze boot zelf is die de bron van de Amstelrivier vormt. Geruisloos gebeurt dit, onmerkbaar, incognito. En het is enkel te zien door de aandachtige kijker die op dat moment niet druk in zijn hoofd bezig is met van alles en nog wat.

Hoe herkenbaar is dit niet? Zo vaak zijn we met tal van zaken bezig, dat we de mooie dingen zomaar voorbij lopen, dat we de dingen die belangrijk zijn niet zien of niet doen in al onze drukte, of dat we Gods incognito aanwezigheid niet gewaarworden. Nu alles stilaan gelukkig terug wat normaler aan het worden is, hoop ik dat we doorheen de drukte toch af en toe tijd maken om ons hoofd leeg te maken. Pas dan zullen we zien hoe God, die bron van alle leven is, geruisloos en incognito voorbijvaart, in de hoop dat we Hem gezien zouden hebben.

 

Pastor Gino


Magere Brug in Amsterdam