zaterdag 19 februari 2022

Stilstaan bij het zondagsevangelie

Zesde zondag door het jaar – C: Lucas 6, 27-38

« Bemint uw vijanden, doet wel aan die u haten… Als iemand u op de ene wang slaat, keer hem ook de andere toe…Zoals gij wilt dat de mensen u behandelen, moet ook gij hen behandelen ». We horen weer straffe kost in het evangelie van deze zondag. Maar het is wel een realistische boodschap die Jezus ons leert: de enige manier om uit de spiraal van haat, wraak en geweld te komen, is zelf te stoppen met het koesteren van haat, zoeken naar wraak en beoefenen van geweld. Het is een moeilijke weg, maar het is wel de enige weg naar een leefbare samenleving. Geweld, wraak, haat… kan je alleen maar stoppen door er zelf niet aan toe te geven, door er niet aan mee te doen, door zelf een andere houding aan te nemen.
En daarom zegt Jezus ook: « Weest barmhartig, zoals uw Vader barmhartig is ». Barmhartig zijn, dat is een hart hebben dat zich erbarmt over de ander, dat begrip probeert te hebben, de ander probeert te begrijpen en hem of haar daarom nieuwe kansen kan geven. Dat is niet alleen iets voor het ‘jaar van de barmhartigheid’ dat nu al even voorbij is, maar dat is een levenshouding, een houding die ‘leven geeft’ en die dus doet wat God doet: nieuw leven geven, nieuwe kansen bieden, steeds weer een nieuw begin maken.
En nieuw leven gunnen aan de ander is ook altijd nieuw leven geven aan onszelf: « De maat die gij gebruikt, zal men ook voor u gebruiken ».

Pastor Benno.

Gods barmhartigheid is eindeloos
© Marcos Paulo Prado via unsplash