dinsdag 12 april 2022

Chrismamis

Op dinsdagavond in de Goede Week wordt in de kathedraal van Brussel de Chrismamis gevierd. Na de lock-downtijden van de voorbije twee jaar, kan dat nu eindelijk weer in min of meer normale omstandigheden. Daarom zijn we vanavond om 19u allemaal uitgenodigd in de kathedraal.
De Chrismamis is in Brussel altijd een bemoedigend gebeuren. Het is ook een echt gemeenschapsgebeuren. De mensen van de parochies en gemeenschappen van heel Brussel zijn dan bijzonder uitgenodigd. Wij allemaal dus. De viering wordt voorgegaan door de kardinaal, samen met de hulpbisschop. Alle Brusselse priesters zijn uitgenodigd om te concelebreren. Maar ook alle andere pastorale verantwoordelijken en mensen die actief zijn in de pastoraal zijn uitgenodigd. Het is dus echt een viering van de Brusselse Kerk, een ‘kerkgebeuren’ of een ‘kerkbelevenis’.
In deze viering vernieuwen de priesters hun priesterbeloften, ondersteund en bemoedigd door hun parochianen. Dan zegent de kardinaal de olie voor de ziekenzalving, waarmee in het komende jaar de zieken zullen gezalfd worden als teken van de kracht van Jezus die ze ontvangen in dit sacrament. Vervolgens wordt de catechumenenolie gezegend, waarmee de volwassen doopleerlingen worden gezalfd als teken van de kracht waarmee ze gesterkt worden op de weg naar hun doopsel. En tenslotte consacreert de kardinaal het heilige Chrisma, dat gebruikt wordt bij het doopsel, het vormsel en de priesterwijding.
De Chrismamis is een bemoedigend en feestelijk gebeuren in het begin van de Goede Week. Vóór we in onze eigen gemeenschappen het centrale mysterie van ons geloof gaan vieren op Witte Donderdag, Goede Vrijdag en in de Paaswake, komen we allemaal samen in de kathedraal, om uit te drukken dat we één gemeenschap vormen rond de levende Jezus.
Van harte welkom dus deze avond om 19u in de kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele, in het centrum van Brussel, vlakbij het Centraal Station.

Pastor Benno.

Olie voor de ziekenzalving,
waarmee in het komende jaar de zieken zullen gezalfd worden