maandag 11 april 2022

Je bent zo mooi

Wie anders is dan 'de' maatschappelijke norm, wordt daar vaak op aangekeken en op aangesproken. En dat kan zwaar tegenvallen. Het kan je helemaal kraken. Vandaar tv-programma's als 'Te Gek' en andere, die de maatschappij proberen te sensibiliseren.

Het is niet enkel iets van deze tijd, wat wij in de Goede Week gedenken getuigt daarvan. De boodschap die Jezus verkondigde stootte tegen de borst van de mensen die het voor het zeggen hadden. Hij liep niet mee in het lijntje zoals zij het uitgetekend hadden. Zijn boodschap en zijn dienstbaarheid maakten hem zo populair bij de gewone mens, dat machthebbers schrik kregen voor hun eigen plaatsje, vandaar dat hij het zwijgen moest opgelegd worden. Hij werd te schande gezet en aan het kruis genageld.

Deze week heb ik afscheid moeten nemen van iemand die anders was dan anderen. Hij is geboren met klompvoetjes en had danige misvorming en dwerggroei dat hij niet groter werd dan 1,41 meter. Hij werd als kind met heel veel liefde omringd en was levenslustig. Hij zou muziek gaan studeren en verhuisde daarvoor naar de stad Gent. Als muziekleraar werkte hij in verschillende scholen van Wervik tot in Alsemberg.
Algauw mocht hij de keerzijde van het stadsleven ondervinden. "Kijk mama, een klein meneertje". Dat was nog onschuldig. Pijnlijker werd het toen hij werd nageroepen en uitgedaagd door dronken studenten: dwerg, kabouter,... Jongeren vonden het plezant om in een kring rond hem te gaan staan zodat dat hij geen kant meer uit kon. Ze namen zijn muts of zijn fiets af en lieten hem huppelen van de ene naar de andere. Hij werd hun circusattractie. Mensen kunnen wreed zijn voor elkaar. Hij verloor zijn zelfvertrouwen en daardoor ook zichzelf. Hij ging het geluk zoeken op de verkeerde plaats. Maar zijn hart bleef groot. Hij stelde zijn appartement open voor kans- en daklozen tot hij doorhad dat ook zij misbruik van hem maakten. Met de steun van een echte vriend is hij uit die diepe put geklommen waarin hij was verzeild geraakt. Hij heeft aan zichzelf gewerkt en kreeg het stilletjes aan weer allemaal in de plooi. Tot vorige week zijn grote hart het begaf.

Ik hoop uit de grond van mijn hart dat je de vrede en de liefde gevonden hebt waar je zo naar smachtte.
Ik hoop dat het voor jou nu Pasen mag zijn.
Voor mij blijf je altijd de man met het grote hart.

Graag wil ik jullie het gedicht meegeven dat zijn moeder hem gaf ter gelegenheid van zijn achttiende verjaardag.

Pastor Mariette