dinsdag 19 april 2022

Mini-Lourdesbedevaart

De Lourdeswerking van Woluwe gaat om de drie jaar op bedevaart naar Lourdes. Maar elk jaar, op paasmaandag, gaan we op ‘mini-Lourdesbedevaart’. Dan bezoeken we een Lourdesgrot ergens in het land. En er zijn er vele. Dit jaar ging onze mini-Lourdesbedevaart voor de 38e keer door. Eigenlijk had het de veertigste keer moeten zijn, maar om de bekende reden is de bedevaart twee jaar achter mekaar niet kunnen doorgaan.
Maar gisteren kon het dus weer wel. Het deed deugd om met 45 mensen en met een prachtig paasweer te kunnen vertrekken. Bestemming was de grot van Nettinne, een dorpje in de gemeente Somme-Leuze in het oosten van de provincie Namen. Het was goed om elkaar weer te zien, te lachen en te praten, samen te bidden in de bus en samen eucharistie te vieren in de dorpskerk. En daarna reden we naar de grot, die een eind buiten het dorp ligt, in een bos op een hoogte, waarlangs een riviertje stroomt, een beetje zoals in Lourdes zelf, maar dan veel minder druk…
Om naar de grot te gaan, moet je wel een eindje bergop. Praktisch alle deelnemers, goed of minder goed te been, hebben die klim ondernomen, met de vlag van de Lourdeswerking voorop en al zingend “Te Lourdes op de bergen…”. En iedereen is veilig boven én weer beneden geraakt! Dat was al een klein mirakel op zich…
We hebben gebeden om vrede, voor de intenties die mensen ons meegegeven hebben, voor onze gemeenschappen en voor eigen intenties, noden en zorgen. En die laatste heeft iedereen wel, zo bleek. We mochten alles aan Maria toevertrouwen en met haar aan God, die in Jezus’ verrijzenis heeft getoond dat Hij sterker is dan dood en kwaad.
Het was een deugddoende dag, een gebeuren dat een mens nieuwe moed geeft, een paasgebeuren… Zo voelde ik het zelf aan. Later kunt u een uitgebreid verslag lezen in Kerk en leven van een bekende reporter!

Pastor Benno.

‘De klim naar de grot van Nettinne’. Foto Jan De Broeck.