zaterdag 16 april 2022

Stilstaan bij het evangelie

Paaswake - C: Lucas 24, 1-12 ; Paaszondag: Johannes 20, 1-9

De paaswake en de viering op Paaszondag zijn twee verschillende vieringen en we horen dan ook twee verschillende evangelies. Beide gaan over de gebeurtenissen in de morgen na de dood van Jezus, « op de eerste dag van de week », op zondag dus volgens de Bijbelse telling, « vroeg in de morgen ». In de paaswake lezen we het verslag van de gebeurtenissen in de versie van Lucas, op paaszondag lezen we de versie van Johannes. De leerlingen hebben na Jezus’ dood op verschillende manieren ervaren dat Jezus leefde. Het is normaal dat de mondelinge overlevering daarvan uiteenliep.
Maar wat hebben deze twee versies gemeenschappelijk ?
Vooreerst, het zijn vrouwen die op paasmorgen naar het graf van Jezus gaan en ontdekken dat het leeg is. In de versie van Lucas gaat het om meerdere vrouwen, in de versie van Johannes gaat het enkel over Maria Magdalena.
Vervolgens: « de steen van het graf was weggerold ». Zoals u waarschijnlijk weet, was zo’n graf een uitholling in een rots en werd het afgesloten met een grote steen. Die steen was weggerold. In de versie van Lucas zien de vrouwen effectief dat het graf leeg was, in de versie van Johannes loopt Maria Magdalena dadelijk weg als ze ziet dat de steen is weggerold.
En ook: in de versie van Lucas gaan de vrouwen vertellen aan de apostelen wat er gebeurd is; in de versie van Johannes gaat Maria Magdalena aan Petrus en Johannes zeggen: « ze hebben de Heer uit het graf genomen en wij weten niet waar ze Hem hebben neergelegd ».
Ten slotte: in de versie van Lucas gaat Petrus alleen naar het graf kijken en ziet de zwachtels liggen waarmee het lichaam van Jezus omwonden was geweest. Hij keert terug, « verbaasd nadenkend over hetgeen er gebeurd was »; in de versie van Johannes zijn het Petrus en Johannes die naar het graf lopen, maar het is wel Petrus die het graf binnenstapt en de zwachtels ziet liggen.
De twee evangelies die we op Pasen horen hebben dus het volgende gemeenschappelijk :
- enkele vrouwen of één vrouw gaan naar het graf;
- ze zien dat de steen die het graf afsloot is weggerold;
- ze lopen naar de of enkele apostelen;
- Petrus gaat kijken, stapt het graf binnen en ziet de zwachtels liggen waarmee het lichaam van Jezus omwikkeld was geweest.
Deze gebeurtenissen zijn het begin geweest van het paasgeloof, dat ook ons nog steeds inspireert: het graf is leeg, Jezus leeft. God is sterker dan de dood, ook in ons eigen bestaan.

Zalig Pasen.

Pastor Benno.

With the children on Sundays, werk van Sylvanus Stall uit 1911 
© wikimedia commons