dinsdag 4 juli 2023

Een muilezel

Ik ben net terug van een culturele groepsreis door Duitsland en Oostenrijk. Waarschijnlijk vraagt u zich af wat een muilezel hierbij komt kijken. Ik heb, zoals u weet, wel een voorkeur voor ezels, maar toch vraagt dit even uitleg.
In Duitsland bezochten we op de eerste dag de ‘Abdij van Maulbronn, een voormalige cisterciĆ«nzerabdij, gesticht in 1147. Ze geldt als een van de best bewaard gebleven middeleeuwse abdijen ten noorden van de Alpen. De abdij is ommuurd en ziet er uit als een middeleeuws dorp met ondermeer een prachtige tienden schuur. Een legende vertelt hoe de monniken een nieuwe en geschikte plaats vonden voor hun klooster. Hun muilezel met de bagage stopte, scharrelde met zijn hoef en vond een bron waarvan hij dronk. Dit was de ideale vestigingsplaats: Maulbronn! Een fresco bij de bronkapel met lavatorium herinnert aan deze legende.
Er is ook een andere uitleg over de naam, maar deze heeft mijn voorkeur. Begrijpelijk niet?
In restaurants in de omgeving serveert men ‘een maultassche’, een soort grote ravioli gevuld met vlees. De monniken zouden op die manier het verbod op vlees eten omzeild hebben. Legende? Wie zal het zeggen?

Pastor Chris

De bronkapel in de abdij van Maulbronn
© Chris Ruelens