maandag 1 juni 2020

Pinkstermaandag: op bedevaart naar Jezus-Eik?

Vandaag zouden we in normale omstandigheden met de Pastorale Eenheid Etterbeek-Woluwe op bedevaart zijn gegaan naar Maria in Jezus-Eik, zoals elk jaar op pinkstermaandag. Het is de derde van onze jaarlijkse drie Maria-bedevaarten in de paastijd: op paasmaandag gaan we naar een Lourdesgrot ergens in het land en op de tweede zaterdag na Pasen bidden we bij de zeven smarten of zorgen van Maria rond en in de kapel van Lenneke Mare. Zoals de twee andere kan ook deze derde bedevaart niet doorgaan omwille van de veiligheidsmaatregelen voor de coronacrisis die nog steeds in voege zijn. Enkelen onder ons gaan vandaag wel apart tot in Jezus-Eik. Maar we kunnen er nog niet samen eucharistie vieren in het mooie kerkje bij het oude Mariabeeldje. En we kunnen ook nog niet samen gaan eten, zoals we anders doen!
Hoe verloopt zo’n bedevaart andere jaren? Om 8u ’s morgens vertrekken de voetgangers aan het Dumonplein in Stokkel. Ze stappen welgemoed door de villawijken naar het Vierarmenkruispunt en zo door het bos naar Jezus-Eik. Onderweg wordt enkele keren halt gehouden voor een bezinningsmoment. In Jezus-Eik worden de voetbedevaarders opgewacht door de mensen die met de auto zijn gekomen. Samen vieren ze eucharistie om 11 u.
De laatste jaren vieren we tijdens de eucharistie de gedachtenis van ‘Maria, Moeder van de Kerk’. Het is een nieuwe feestdag, die door paus Franciscus in 2018 werd geplaatst op pinkstermaandag. We eren Maria, die de moeder is van Jezus maar ook van allen die door het doopsel broers en zussen van Jezus zijn geworden. En dus is zij ook moeder van de kerkgemeenschap, die we trouwens ook ‘het Lichaam van Christus’ noemen. Wij vertrouwen op haar moederlijke zorg voor de Kerk en voor onze plaatselijke gemeenschappen. Wij vragen haar voor ons te bidden: dat de heilige Geest ons mag bezielen in ons samenleven en -werken. Laten we dat in elk geval ook vandaag doen en onze gemeenschappen voor de komende (postcorona?-) tijd toevertrouwen aan Maria, de Moeder van de Kerk.
Als we onze devotie dan gedaan hebben, is het tijd om te eten. Dat hoort er ook bij. Ook voor dit jaar was het menu al afgesproken in ons vertrouwde restaurant. We zouden hebben kunnen verorberen:
1) Apero: cava
2) Scampi’s van het huis of parmahesp met meloen
3) Tongfilet met puree en groentjes of eendenborst met sinaasappel en kroketten
4) Tiramisu of Dame Blanche.
En dat allemaal voor de prijs van 35 euro! Daar kunt ge niet voor sukkelen, zoals men zegt. Helaas kon het dit jaar niet geschieden. Maar uitgesteld is niet verloren!
In 2021 valt pinkstermaandag op 24 mei. Bij leven en welzijn met alles erop en eraan. Noteer het reeds in uw agenda!

Pastor Benno