zaterdag 20 augustus 2022

Stilstaan bij het evangelie

Zondag 21 augustus : 21e zondag door het jaar – C : Lucas 13, 22-30

« Spant u tot het uiterste in om door de nauwe deur binnen te komen » zegt Jezus ons in dit evangelie. Het zijn woorden die ons misschien niet goed afgaan. En nog minder wat even verder volgt : « gaat weg van Mij, gij allen die ongerechtigheid bedrijft. Daar zal geween zijn en tandengeknars… » Het doet denken aan een bepaald soort prediking van vroeger waarbij men de mensen probeerde bang te maken met de dreiging van hel en straf. Die tijden zijn voorbij. We zijn gaan inzien dat geloven te maken heeft met vertrouwen in Gods goedheid. Wat kan dit evangelie ons vandaag de dag dan wel leren ?
Vooreerst, misschien dit : geloven, christen-zijn heeft toch te maken met ‘een inspanning doen’, een levenskeuze maken waar je iets voor over hebt, proberen het evangelie consequent te beleven.
En misschien ook dit : wie ‘ongerechtigheid bedrijft’, wie ervoor kiest om on-recht te doen, die hoort niet bij Jezus. Zo iemand maakt onze aarde tot een plaats waar ‘geween en tandengeknars’ is, die maakt het leven en onze wereld tot een hel.
Maar het kan ook anders. We zijn uitgenodigd om mee te werken met God, wiens Rijk – de werkelijkheid die Hij wil - onder ons groeit. Gelukkig zijn er heel veel mensen van goede wil die dat doen : ze komen van overal, « uit het oosten en het westen, uit het noorden en het zuiden ». Ze blijven geloven dat het anders kan, dat de vanzelfsprekendheden in deze wereld – het recht van de sterkste, de macht van het geweld en het geld- voor God helemaal niet vanzelfsprekend zijn : « er zijn laatsten die eersten en eersten die laatsten zullen zijn ».
God wil ‘deze wereld omgekeerd’ dichtte Huub Oosterhuis ooit. Aan ons om te beginnen al één en ander om te keren…


"Zijn woord wil deze wereld omgekeerd
dat lachen zullen zij die wenen
dat wonen zal wie hier geen woonplaats heeft
dat dorst en honger zijn verdwenen –
de onvruchtbare zal vruchtbaar zijn
die geen vader was zal vader zijn
mensen zullen and’re mensen zijn
de bierkaai wordt een stad van vrede."

(Huub Oosterhuis, ‘Verzameld Liedboek’)

Pastor Benno.

De poort naar de redding is uiterst nauw...
© Eric Prouzet via unsplash