woensdag 24 augustus 2022

Vuur in Antwerpen

Raakt het jou ook elke keer als er weer eens een bericht komt over "drugsgerelateerd geweld" in Antwerpen? Granaten, kogels, soms op klaarlichte dag, soms dagelijks, soms opnieuw op dezelfde plaats, met een stoutmoedigheid en een durf die aan het onvoorstelbare grenzen. Iedereen kijkt dan vol afschuw naar de immorele drugsmaffia en vraagt zich af hoe zoiets mogelijk is.
Toch ligt de ultieme oorzaak niet daar. Bron van het probleem zijn de gebruikers van die drugs; zolang mensen geld neerleggen voor het witte goedje staat de deur open voor dit soort wantoestanden. Ik hoor dat ze met tien- of honderdduizenden zijn in de samenleving.
Ik las deze week het getuigenis van een gebruiker. De persoon geeft aan dat hij het voor de eerste keer gebruikte als tiener en toen een roes bereikte, die hij nadien nooit meer heeft geƫvenaard en waar hij toch altijd is naar blijft zoeken. Zijn dringende oproep aan de toehoorders was: "blijf ervan af, want na die eerste keer is het zoveel moeilijker om te stoppen". Het blijkt een goedje dat iemand leven helemaal gaat beheersen, dat de controle van je leven van je overneemt en waar je dus een slaaf van wordt. Niet langer je eigen wil, maar het product bepaald je leven - het woord "verslaving" is echt wel raak gekozen.
Het doet mij onwillekeurig denken aan de "onreine geesten", waar het evangelie regelmatig over spreekt. Ze worden gewoonlijk in zeer hysterische gedaantes voorgesteld en spreken in die zin tot de verbeelding; je zou je er wel eens van afvragen of ze echt bestaan. Maar het gaat over iets soortgelijk. Er wordt trouwens telkens van gezegd dat iemand "in het bezit was" van een onreine geest, erdoor bezeten - zoals een slaaf het bezit is van zijn meester. Hoe erg moet dat toch zijn om over je leven geen controle meer te hebben?
Van Jezus wordt gezegd dat Hij de onreine geesten meester was; dat Hij het vermogen had ze uit te drijven en mensen terug aan zichzelf te geven. Verbluffend hoe actueel het evangelie eigenlijk is...

Tony, pastor