dinsdag 30 augustus 2022

De rest komt vanzelf

Op 23 augustus overleed te Laken onverwacht mijn confrater Peter Böker, jarenlang pastor in het centrum van Brussel. Vorige zaterdag vond zijn uitvaart plaats in de Sint-Pieterskerk te Jette en volgende donderdag zal zijn lichaam ter aarde besteld worden in de abdij van Tongerlo. Moge hij leven bij God, van wiens liefde hij wilde getuigen.
Vandaag, 30 augustus, zou Peter 83 jaar geworden zijn. En daarom wil ik hem ook hier gedenken. Elk mensenleven heeft trouwens een boodschap voor wie achterblijven.
Op de doodsbrief en het prentje lazen we een mooi gebed, afkomstig van de ‘Foyer Notre-Dame’, dat past bij de spiritualiteit waaruit Peter leefde. Het kan ook ons inspireren.

“Help mij, Heer, om voor allen degene te zijn
die wacht, zonder zijn geduld te verliezen,
die luistert zonder moe te worden,
die ontvangt met goedheid,
die geeft met liefde,
degene van wie men met zekerheid weet
dat men hem kan vinden als men hem nodig heeft”.

En een kort citaat uit ‘Fidelio’ van Ludwig van Beethoven:
“Es sucht der Bruder seine Brüder… und kann er helfen, hilft er gern”.
“Een broeder zoekt zijn broeders… en als hij kan helpen, helpt hij graag”.

Tijdens zijn gedragen preek in de mooie uitvaartliturgie, citeerde voorganger Dirk Vannetelbosch nog een goede raad van Peter voor de priesters, die voor iedereen kan gelden:

“Wees onthalend,
preek niet te hard, maar zie dat uw juk zacht is, en de last licht.
De rest komt vanzelf.”

Moge de Heer aan de Kerk in Brussel en elders mensen blijven geven die op zoek gaan naar hun broeders en zusters, die onthalend zijn en kunnen luisteren, die mee zorgen voor een ‘warme Kerk’… en mochten wij zelf meer en meer zo’n mensen worden. De rest komt vanzelf.

Pastor Benno

 @ Erven Peter Böker