vrijdag 17 februari 2023

Adamsappel

De adamsappel is het naar voren uitstekende gedeelte van het schildkraakbeen dat als een verhevenheid midden voor in de hals zichtbaar is. Onder invloed van mannelijke geslachtshormonen groeit het schildkraakbeen in de puberteit sterk, waarbij de adamsappel naar voren uitgroeit en de stem verandert. Daarom is met name bij mannen de adamsappel het meeste zichtbaar.
Interessant is dat het beentje blijkbaar een belangrijke rol speelt in religie. Zo is het woord adamsappel afgeleid van de Bijbelse figuur Adam en verwijst naar de verboden vrucht die hij at en die deels in zijn keel zou zijn blijven steken. Het stuk fruit was vervolgens bij iedere man zichtbaar als een verdikking in de hals. 
In Japan wordt dit beentje “nodo-botoke” (Boeddha beentje) genoemd. Zo geloofd men dat, als na de crematie het beentje nog in tact is, de persoon naar de hemel is, m.a.w. een boeddha is geworden. Wanneer het beentje gebroken is, moet er nog veel extra gebeden worden voor die persoon.
Het belang van dit beentje ligt waarschijnlijk in het feit dat er de stembanden aan verbonden zijn. Enkele millimeters onder de adamsappel zit namelijk de voorste aanhechting van de stembanden. Het beentje heeft dus met de spraak te maken en is eigen aan de mens. 
Misschien kunnen we in de komende vastentijd niet alleen opletten op wat we zoal gedachteloos inslikken, maar nog meer op wat we soms gedachteloos zeggen en mensen ermee pijn doen.

Pastor Peter