dinsdag 7 februari 2023

Tactiek

‘Eerlijkheid is de beste tactiek’ (BZN – zondag 5 februari 2023)

Ik speel zelf geen schaak zoals de foto misschien zou doen denken. Vroeger wel af en toe ‘Stratego’ en ook daar kwam tactiek bij kijken. Ik vond het best moeilijk om een goede tactiek te vinden. Want wat versta je daar dan onder? Dat je altijd wint? Altijd je gelijk haalt? En hoe zit het dan met eerlijkheid? Is een ‘leugentje om bestwil’ dan uitgesloten?
Eerlijkheid maakt het samenleven van mensen helderder. Het maakt dat je weet wat je aan de ander hebt en wat hij of zij aan jou heeft; wat hij of zij belangrijk vindt; wat hem of haar bezighoudt. Zo kan je ook beter in gesprek gaan met de ander; kan je beter inspelen op wat de ander nodig heeft. En je vermijdt om in een web van leugens en halve waarheden terecht te komen waar je nog moeilijk uit geraakt. Eerlijkheid naar jezelf toe werkt ook bevrijdend. Ik denk dat eerlijkheid maar echt kan geapprecieerd worden als je hierbij niet de grove borstel hanteert. In het woord ‘tactiek’ vind je ook het woordje ‘tact’!
Aanvoelen hoe je best eerlijk bent naar de ander en jezelf toe: oefening baart kunst! De ene dag lukt me dat beter dan de andere. Blijven oefenen dus!

Pastor Chris

© Pixabay