Wie lust er geen heerlijke pannenkoek? Maar naast deze zoete lekkernij bestaat er ook een andere pannenkoek, niet gemaakt met tarwebloem maar met boekweitbloem, een pseudograan dat gedijt op arme gronden. Daarom dat je ze zo vaak in Bretagne kon eten, niet onmiddellijk een goede landbouwstreek. Maar nu zijn ze natuurlijk ook in andere regionen te vinden. Deze pannenkoek krijgt ook geen zoet beleg mee zoals suiker, confituur of slagroom. Neen, een galette krijgt hartige ingrediĆ«nten mee zoals hesp, worst, kaas of paddenstoelen of zelfs een ei zoals hier. Vorig jaar op vakantie in Bretagne, de bakermat van de galette, moesten we dat toch eens uitproberen. De vierde keer was de goede keer. Het was dus even proberen alvorens het lukte. Ik denk dan vaak aan de uitspraak van Pippi Langkous: ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’. Vaak schrikken we ervoor terug om iets te aan te pakken of te doen waar we totaal geen ervaring mee hebben. Dan een stap durven zetten in het onbekende, getuigt van geloof en vertrouwen. Is het dat net niet wat we bij Maria zo waarderen en in het licht willen zetten? Ook nu bij dit feest? Galetten bakken was niet evident maar pannenkoeken bakken, dat hebt u wellicht al onder de knie…
Pastor Guido