zaterdag 11 februari 2023

Stilstaan bij het evangelie

Zondag 12 februari: zesde zondag door het jaar – A: Matteüs 5, 17-37

We lezen verder uit de Bergrede, eigenlijk de samenvatting van Jezus’ verkondiging. Zo horen we ook in het lange evangelie van deze zondag wat de accenten waren in de prediking van Jezus: wat voor Jezus belangrijk is.
Je zou kunnen zeggen dat voor Jezus ‘echtheid’ belangrijk is: geloven, godsdienstig leven doe je met je hart. Godsdienst is veel meer dan het naleven van een aantal regels. Geloven doe je met je hart en met heel je leven. Gelovig leven heeft niets te maken met komedie of met façade. Geloven is in een oprechte relatie leven met God en met je medemensen. Het bepaalt mee ons doen en laten, ons gezinsleven en al onze contacten: wie eerbied heeft voor God, heeft ook respect voor zijn medemens. Wie ruimte geeft aan God in zijn leven, geeft ook ruimte aan de anderen.
Echtheid, oprechtheid: daar draait het om in het evangelie en daartoe nodigt Jezus ons uit. Dat wordt ook bondig gezegd in de laatste zin van dit evangelie: « uw ja moet ja zijn en uw neen, neen: en wat daar nog bij komt, is uit den boze ».

Pastor Benno

Uw ja moet ja zijn, en uw neen neen 
© Polina Tankilevitch via pexels