vrijdag 3 februari 2023

Ootmoed

Op de weg terug van de zondagsviering in Haren vorige zondag luisterde ik naar de radio mis in de auto. De predikant gaf een mooie betekenis aan het woordje ootmoed, een woord dat niet veel meer wordt gebruikt.
Ootmoed is een woord dat is samengesteld uit het Middelnederlandse woord “ode”, w.b. 'gemakkelijk' en “moed” in de betekenis 'gemoed, gezindheid'. Een gemakkelijk gemoed is inschikkelijk. Ten opzichte van anderen of God betekent dat ook 'nederig'. Het is dus een ander woord voor “deemoed”, of “nederigheid”. Maar het mooie van zijn verhaal was dat dit voor hem de meest typisch christelijke waarde is, namelijk zich stellen onder Jezus Christus.
Een van de kenmerken van mystiek over heel de wereld is deemoed. In het geval van Christelijke deemoed betekent dit dat we altijd Jezus willen volgen, en niet ons eigen kleine willetje. Zoals we ook in het Onze Vader bidden: “Uw Wil geschiede”. Die innerlijke dialoog met Jezus en God maakt ons ook nederig. De Brusselse mysticus Ruusbroeck sprak daarom over de mysticus als de “gemene mens”, wat het oud-vlaams is voor “gewone mens”. Door nederig te zijn, zijn we ook meer toegankelijk voor anderen en zien we beter hoe God aan het werk is in anderen, zoals de oude Simeon en Anna aan de tempelpoort, twee simpele mensen met een grote visie.

Pastor Peter

© Pixabay