zaterdag 4 februari 2023

Stilstaan bij het evangelie

Zondag 5 februari: vijfde zondag door het jaar – A: MatteĆ¼s 5, 13-16

« Gij zijt het zout der aarde » en « Gij zijt het licht der wereld », zegt Jezus ons vandaag. Dat is weer straffe kost. Wat een grootse roeping hebben wij, christenen…
Zout dient om smaak aan het eten te geven, maar vroeger diende het ook om voedsel te bewaren, zodat het niet bederft (‘pekelen’). Als Jezus ons, zijn volgelingen, ‘het zout der aarde’ noemt, dan betekent dat dus dat wij geroepen zijn om ‘smaak te geven’ aan het leven hier op aarde. M.a.w. Jezus vraagt ons dat wij ‘smakelijke’ mensen zouden zijn: mensen die smaak hebben in het leven en anderen smaak geven om te leven. Zo kunnen wij er mee voor zorgen dat onze samenleving niet ‘bederft’, niet verrot. Bidden we dan om de kracht om inderdaad ‘smakelijke’ mensen te kunnen zijn, want – zegt Jezus – « als het zout zijn kracht verliest, waarmee zal men dan zouten? »
« Gij zijt het licht der wereld », zegt Jezus ook. En Hij voegt eraan toe: « Zo moet ook uw licht stralen voor het oog van de mensen, opdat zij uw goede werken zien en uw Vader verheerlijken die in de hemel is ». Het goede dat wij als christenen doen en gans onze manier van leven kan een aanleiding zijn voor onze medemensen om iets van God te gaan vermoeden en Hem op het spoor te komen. Wij zijn geroepen om te getuigen van God en van Jezus’ boodschap door het goede dat wij doen, ja door gans ons leven. Moge de Heer ons ook daartoe de kracht en het inzicht geven.

Pastor Benno

Ook wij zijn geroepen om zout der aarde te zijn...
© Mareefe via pexels