dinsdag 11 april 2023

‘Galilourdes’

“Wees niet bang. Ga mijn broeders vertellen dat ze naar Galilea moeten gaan. Daar zullen ze me zien”. Zo zegt Jezus in het evangelie van paasmaandag, gisteren dus. Elk jaar weer horen we dit evangelie als we op die dag onze ‘mini-Lourdesbedevaart’ doen met de Lourdeswerking van Woluwe. Elk jaar gaan we dan naar een Lourdesgrot ergens in het land. Dit jaar voor de 39e keer. En elk jaar naar een andere grot. Er zijn blijkbaar ongelooflijk veel Lourdesgrotten in ons land.
“Ga mijn broeders vertellen dat ze naar Galilea moeten gaan. Daar zullen ze me zien” zegt de verrezen Jezus aan de vrouwen die Hij tegemoet komt als ze van het lege graf weglopen.
Galilea: het is de streek waar Jezus en de apostelen vandaan kwamen. Daar woont hun familie. Daar liggen hun ‘roots’.
Ook wij gaan elk jaar weer op paasmaandag als het ware naar ons ‘Galilea’, naar onze ‘roots’ en de ‘roots’ van Jezus: naar Maria, de moeder van Jezus en onze moeder. En daar mogen ook wij de levende Jezus ontmoeten: in de eucharistie die we samen vieren, bij Maria die ons naar Jezus verwijst, doorheen het broederlijk en zusterlijk samenzijn in de bus, aan tafel, onderweg…
“Wees niet bang” zegt Jezus. Op zovele manieren mogen wij ontdekken dat Hij leeft, dat Hij met ons op weg gaat. Op zovele manieren bemoedigt Hij ons. Op zovele manieren mogen we Hem ‘zien’. Niet in het minst in ‘Galilea’: in ons dagelijks leven, in het samenzijn en het samen-onderweg-zijn.

Pastor Benno.

© Lucas Lissnyder