dinsdag 25 april 2023

Lenneke Mare

Elk jaar, op de tweede zaterdag na Pasen, vindt in Sint-Lambrechts-Woluwe onze plaatselijke bedevaart plaats rond en in de kapel van Lenneke Mare. Lenneke Mare zelf was een vrome kluizenares die ergens in de Middeleeuwen onschuldig werd ter dood gebracht, na onterecht van diefstal te zijn beschuldigd. De herinnering aan haar is blijven leven in de gemeente. Er is een kapel gebouwd op de plaats waar ze zou gewoond of ter dood gebracht zijn. In die stemmige, oude kapel bevindt zich een mooi schilderij, toegeschreven aan David Teniers de Oude. Op dat schilderij is Onze-Lieve-Vrouw als ‘moeder van smarten’ te zien, met rond haar zeven medaillons die de ‘zeven smarten van Maria’ voorstellen. Dat geheel is dan weer omkaderd door afbeeldingen van wat er met Lenneke Mare is gebeurd.
Sinds de zeventiende eeuw tot nu toe vindt hier elk jaar een bedevaart plaats – allicht nog de enige Vlaamse bedevaart in Brussel – en zo geschiedde ook vorige zaterdag. Deze bedevaart gebeurt met een rondgang langs zeven ‘staties’: op zeven plaatsen in een brede cirkel rond de kapel zijn voor de gelegenheid oude schilderingen opgehangen waarop telkens één van de zeven ‘smarten’ of zorgen van Maria zijn afgebeeld. Deze ‘smarten’ zijn: de opdracht van Jezus in de tempel, de vlucht naar Egypte, de terugvinding van Jezus in de tempel, de kruisdraging van Jezus, de kruisiging van Jezus, de kruisafneming en de graflegging. Bij elke statie wordt geluisterd naar de bijpassende bijbeltekst, wordt verwezen naar het verdriet van Maria die dit alles meemaakte en wordt gebeden voor hen die ook nu nog soortgelijk verdriet moeten doorstaan: voor kinderen en ouders in landen waar oorlog of geweld, natuurrampen of hongersnood heersen, voor zovele mensen die lijden overal ter wereld. En ook onze eigen zorgen en verdriet mogen we aan Maria toevertrouwen.
De regen heeft de mensen niet verhinderd om mee de jaarlijkse rondgang te doen. Zoals steeds werd die rondgang besloten in de kapel met de eucharistie op de vooravond van de derde paaszondag. En dat heeft diepe zin. De bedevaart eindigt niet met de zevende ‘smart’ van Maria: de graflegging. Het graf is niet het laatste. Het lijden en verdriet van mensen zijn niet het laatste. Jezus is verrezen. God heeft laten zien dat Hij sterker is dan dood en kwaad. Dat goede nieuws – die paasboodschap- hoorden we dit jaar in het prachtige Emmaüsverhaal: de verrezen Jezus gaat op weg met twee van zijn leerlingen. Zo waren ook wij letterlijk samen onderweg tijdens onze rondgang. Onze bedevaart maakte ons weer duidelijk dat ook in ons bestaan de levende Jezus met ons meegaat en onze zorgen draagt.

Pastor Benno.

© Jan De Broeck