donderdag 20 april 2023

Lenneke Mare

Volgende zaterdag vind de jaarlijkse bedevaart plaats van Lenneke Mare. Deze zalige, die leefde in de omgeving van Sint Lambrechts Woluwe in de 13e eeuw, leefde als kluizenares. Ze wees de avances van een hoveling af en wekte daarmee diens woede. Nadat hij haar vals beschuldigde van diefstal, zag hij toe hoe zij ter dood veroordeeld werd. Ze is ook bekend als Maria Dolorosa van Brabant en Wikipedia schrijft (hier) over haar.
Haar verhaal doet denken aan dat van Suzanna (of ook ‘de kuise Suzanna’ genoemd) uit het dertiende hoofdstuk van het Oudtestamentische boek Daniël (hier) waarbij de afloop echter anders was en het uiteindelijk de belager(s) waren die ter dood veroordeeld werden.
Het zou op het eerste zicht kunnen verwonderen dat deze middeleeuwse zalige vandaag wordt aanroepen. Bij nader toezien valt echter op hoeveel thema’s uit de actualiteit in haar persoon samenkomen. Uiteraard klinkt haar verhaal anders na het metoo gebeuren. Ook vandaag blijkt respect voor de eerbaarheid van een ander niet vanzelfsprekend. Maar er is meer. Dat mensen vals beschuldigd en ten onrechte veroordeeld kunnen worden, is evenzeer een maatschappelijk kwaad. Fake news blijkt toch niet alleen van deze tijd. Het verhaal krijgt er een Kafkaiaans kantje door: over een overheid die geen slachtoffers schuwt om haar eigen systeem in stand te houden. Lenneke meets Kafka.
Is het ‘nog’ van deze tijd om op bedevaart te gaan? Of gaat het er eerder om om ‘al’ op straat te komen vanuit het religieus geloof dat de zwaksten vooropstelt? Het is nu zaterdag om 15 uur te doen aan de kapel van Leneke Mare (niet zo ver van Woluwe Shopping of metro Rodebeek). Na de tocht van 2,5 km volgt de viering in de kapel.

Tony, pastor

Kapel van Lenneke Mare @ Wikipedia