donderdag 10 augustus 2023

Begenadigde tijd

De jaarlijkse vakantie is voor velen een tijd om naar uit te kijken, misschien zelfs de dagen aftellen en héél wat voorpret door de voorbereiding en de planning. Maar ook voor wie thuisblijft zijn de dagen van juli en augustus bijzonder begenadigd. De hele stad ademt dan immers rust, geen plaats voor stress, zelfs de vroege wandeling naar de bakker, en dat niet alleen op zondag, lijkt op een herademing. Deze tijd van “onderprikkeling” wordt door sommigen misschien beleefd als wat saai en vervelend – het is vooral een buitenkans. Cultuur, natuur, vrienden… ook de thuisblijvers kunnen hun hartje ophalen en doorheen dat alles de weg vinden naar anderen en naar zichzelf.
Een kerk binnenlopen heeft iets hemels. De inspirerende stilte zuigt je als het ware naar de diepte en maakt wat spontaan gebed zoveel vanzelfsprekender. Als het kabaal in mijn hoofd tot bedaren komt, wordt de stilte ineens zo sprekend.
En dan hebben we het nog niet gehad over het hoogfeest van Maria op half oogst. Of de gelegenheid om een bedevaart te maken – voor wie Lourdes wat ver is, zijn er ook Scherpenheuvel of Halle, of zovele andere plaatsjes nog dichterbij – waar Maria (en dus ook God zelf) zich zo gemakkelijk laat vinden.
Geniet ervan nu het kan, straks is het voorbij en zijn de batterijen hopelijk genoeg geladen om ook in de straks weer hernemende ratrace als mens staande te blijven.

Tony, pastor.

© Pixabay