woensdag 23 augustus 2023

Lourdes (8) Getuigenissen van bedevaarders (2)

Groene kathedraal
Op dinsdag zijn we al aan onze laatste viering in Lourdes toe. We trekken er vandaag op uit en gaan naar de groene rand van de stad. De ene met de bus, de andere te voet. Samen uit, samen thuis. De mooie groene omgeving van Cité Saint-Pierre is een ware verademing, zeker met het warm weer van de laatste dagen. We zoeken een plekje in de groene kathedraal (soort amfitheater tussen grote bomen) waar we met z’n allen deze intense bedevaart afsluiten. De woorden van kardinaal De Kesel dringen stilaan door en vormen een interessant sluitstuk.
Wat me getroffen heeft zijn de vele variaties van samenkomen: ’s morgens de lauden, een viering, een conferentie, de sacramentsprocessie, de vespers, de kaarsjesprocessie, … . Vele kansen om na te denken over hoe ikzelf gelovig in het leven sta en probeer om steeds mijn beste beentje voor te zetten om de mensen om mij heen blij te maken.
Het was de tiende keer dat ik hier in Lourdes mocht vertoeven. En kijk al een beetje uit naar nummer 11!

Sabrina

De groene kathedraal © Dirk Adams


Wie is de “geliefde leerling”?
Tijdens onze bedevaart werd het elke dag warmer. De hittegolf was dan ook een hot-item op de Franse TV-zenders. Maar ook in ons hart brandde het vuur meer en meer.
Vandaag ging de eucharistieviering door in de Groene Kerk (onder de bomen) in de Cité Saint-Pierre.
Kardinaal Jozef De Kesel ging voor. Hij maakte er ons attent op dat Maria haar zoon tot op het kruis bij stond. Dat is normaal want een moeder blijft bij haar kind. Maar Maria stond er ook “als volgeling” van Jezus. En dat is niet zo normaal want op dat moment waren al veel leerlingen op de vlucht geslagen. Maar Maria blijft bij haar Zoon.
Daar aan het kruis zegde Jezus aan zijn geliefde leerling, (die we eigenlijk niet kennen en waarover tot vandaag nog veel speculaties bestaan wie dat zou kunnen zijn): “Zie daar je moeder!” en aan zijn moeder zegde Hij: “zie daar uw zoon!”.
Volgens kardinaal De Kesel zou het kunnen dat hij met die geliefde leerling “ieder van ons” bedoelde. Die boodschap telt dus voor ieder van ons. Wij zijn samen op weg als kinderen van God. God houdt van ons. Hij heeft geduld met ons en is barmhartig.

Theresia
De kardinaal gaat voor © Dirk Adams