Bedevaarten hebben altijd bestaan. Het zijn reizen - niet zelden te voet! - naar genadeplaatsen. Men zegt dan dat de weg belangrijker is dan het doel. Daar is veel van waar. Het traject symboliseert onze levensweg, het van-dag-tot-dag opstaan om de vaste routines, maar evenzeer de onverwachte uitdagingen te lijf te gaan. Naar Lourdes gaan gebeurt nu wel per bus en per trein - maar het blijft een lange tocht (grofweg gezegd 12 uur) en gaat dus niet vanzelf. Dat je onderweg rekent op 'hulp van boven' opdat je de weg tot een goed einde zou kunnen brengen, geldt eigenlijk ook voor onze levensweg. Allemaal rekenen we toch op een steuntje van hierboven om het te halen op onze levensweg? 'Maria, bid voor ons', is nooit uit de lucht.
De tocht naar Lourdes krijgt een tweede dimensie. We gaan er niet alleen naartoe "om te bidden" - het klassieke ingrediënt van elke bedevaart - maar we gaan voor een heuse geestelijke oefening. Vijf dagen zijn we ter plaatse en je zou haast kunnen zeggen dat er een soort retraite wordt georganiseerd. Daarin ontbreken niet de dagelijkse Eucharistie, een aantal meditaties, bezinningsmomenten, een verzoeningsmoment of ook de kruisweg. Natuurlijk bezoek je Lourdes niet zonder in de kaasjesprocessie 'op te gaan' naar Maria, die toch 'het Licht' in haar schoot gedragen heeft? Zo is het absoluut geen toerisme of observeren, maar meedoen. Wie gaat participeert aan het gebeuren!
Het is tenslotte ook een feest van de vriendschap. Je gaat ook in het leven niet alleen, maar met anderen samen - soms wat meer met de één, dan weer met de ander. Een bedevaart naar Lourdes is tegelijk een ontmoeting waar je veel deugd aan beleeft en waar je anders - rijker - van naar huis komt.
Nee, je moet niet ziek zijn om te gaan (al is ziekte zeker geen beletsel...), maar zelfs als niet-ziek zijnde kan je 'genezen' van Lourdes terug naar huis komen: als een ander mens, méér toegerust voor de tocht van het leven...
We willen u in deze blog meenemen - zeven dagen na elkaar. Zo bent kan u ook 'meegaan' en, wie weet, over twee jaar bij de volgende editie, zelf ook een stap te zetten naar Maria.
Tony, pastor.