maandag 21 augustus 2023

Veranderen van 'doen', veranderen van 'zijn'...

Zondag ging het in de viering over katholicisme of het open staan voor diversiteit. Het was de priester opgevallen dat er in onze gemeenschap een grote verscheidenheid aan kleur, taal en origine is. Een schoolvoorbeeld voor openstaan voor diversiteit dus. Maar diversiteit gaat verder: open staan voor een andere aanpak, voor verandering, voor andere meningen is, als we eerlijk zijn, niet zo evident. Zelfs Jezus is er niet aan ontsnapt. Jezus liet zich appelleren door de Kananeese vrouw en ook Hij heeft zijn mening moeten bijstellen.
Ik dacht spontaan aan onze bedevaarders in Lourdes. De plaats bij uitstek om diversiteit aan den lijve te ondervinden. Respect voor elkaar, voorrang voor de zieken en minder mobiele mensen, de stilte in een bomvolle kerk... Elk met zijn eigen manier van geloven, van belijden, van bidden, het getuigt van groot respect en dat is al een wonder op zich. Dat respect is open staan voor de anderen, de Andere. Dat is voor mij het mirakel van Lourdes. Dan wordt je zelf iemand anders, verander je van 'zijn'.
Zaterdag volgde ik op YouTube de Mariale processie of de kaarsjesprocessie. Elk tientje werd in drie, soms vier talen voorgebeden en ieder antwoordde in zijn eigen moedertaal. Ik kon het niet droog houden.
De covidtijd heeft ons ook goede dingen geleerd: ook al zou je het anders willen, als het niet kan moet je aanvaarden wat niet kan. Gelukkig, en dat hebben we ook uit de covidperiode geleerd, is er op dat moment de sociale media.
Veranderen van doen, heeft dat ook niet iets te maken met openstaan voor diversiteit?

Pastor Mariette


Kaarsen, bidden en zingen Maria ter ere.