dinsdag 29 augustus 2023

Born in Africa

‘Stap de deur uit, de ander tegemoet’ (BZN 26 augustus 2023)

Zondag 27 augustus deden ruim 200 mensen een stap de deur uit, richting Lebbeke.
Preciezer: reden we die richting uit om samen 20 jaar Born in Africa te vieren. Het werd een heel deugddoende namiddag van weerzien en ontmoeting. Zelfs de weergoden zetten hun beste beentje voor want na de regen op de heenreis scheen de zon de hele namiddag.
Velen onder u zullen het levenswerk van Isabelle De Smul in Plettenberg Bay, Zuid-Afrika, waarschijnlijk kennen. In Kerk en leven verscheen al een aantal keren een artikel hierover. Born in Africa (BIA) wil kansarme kinderen en jongeren tussen 6 en 25 jaar uit de achtergestelde wijken (of townships) een toekomst bieden. Dankzij de bijna 1000 peetouders, vrijwilligers hier en in Zuid-Afrika, sympathisanten, sponsors, … worden bijna 400 kinderen en jongeren ondersteund tijdens hun school- en studieloopbaan.
En dus mochten we zondag die 20 jaar vieren: onder de tenten op het domein van een wijnhandelaar die al van bij het begin steun verleent aan BIA, werd er gezellig bijgepraat. Georges De Smul hield een toespraak en ook Isabelle, die was overgekomen uit Zuid-Afrika, deed dit. Zij las een ontroerende brief voor van een pas afgestudeerde jonge vrouw, die verwoordt hoe BIA haar leven heeft veranderd door haar de kans te geven om verder te studeren. Vindingrijkheid bij initiatieven om te steunen ontbreekt niet. Anna en Patrick maken elk jaar heel wat confituur. De opbrengst van de verkoop maakt dromen van kinderen waar. Er is dus heel wat confituur gekocht zondag!
Je kon ook, voor een kleine bijdrage, ook een wijnmand wegen en het gewicht raden. We sloten de namiddag af met een smakelijke ’braai’ of barbecue. Het werd een zondag van ontmoeting en verbondenheid! Een familiefeest!

Pastor Chris, peetouder van Asemahle