vrijdag 18 augustus 2023

Creatief met stenen

Creativiteit is van God gegeven, een gave, een genade. We staan er niet bij stil als we iets moois zien dat iemand “geschapen” heeft. Het is het werk van God dat wij als mensen mogen voortzetten op dat moment, of eraan deelnemen. 
Dostojevski schreef in “The Idioot” dat “Schoonheid zal de wereld redden”, en dat was nog niet zo idioot… Maar velen citeren hem zonder hem te begrijpen. Wat hij wilde zeggen is dat Schoonheid de veruitwendiging is van Waarheid en Goedheid. Iets is pas schoon als het die waarden mee draagt. Zo kan het gezicht van een oude mens schoon zijn, ook al is het niet direct “mooi”, wanneer het de goedheid en oprechtheid van een lang leven uitstraalt. Niet voor niets maken we in het Nederlands het verschil tussen “mooi” en “schoon”. Een schoon mens betekent dus een goed en oprecht mens. (Let wel, in Nederland betekent “schoon” gewoon “proper”.)
“Beauty is in the eye of the beholder” (schoonheid is in het oog van diegene die ziet) zegt men. Niet iedereen ziet die schoonheid, want je moet ook in jezelf die goedheid en oprechtheid beleven om het schone in de ander en in de wereld te kunnen zien. Anderzijds, hoe meer je schoonheid weet te appreciĆ«ren, hoe meer dat je er mag van uitgaan dat je goed en oprecht leeft. 

Pastor Peter