maandag 18 januari 2021

Escape Zoom

Gisteren, zondag had ik een toffe ervaring via zoom. De  pastorale eenheid Kleopas organiseerde voor haar plussers een 'Escape Zoom' en alle Brusselse plussers waren welkom. Ik had mijzelf ook aangemeld en was benieuwd wat dat wel zou kunnen zijn. Centraal stond het evangelieverhaal van de roeping van Simon en Andreas. Op Jezus'vraag lieten ze hun netten in de steek en volgden Jezus. 

Er zijn verschillende manieren om met een evangelie te werken. Vertellen en visueel brengen met een Godly Play verhaal is bij ons een beproefde manier. Je kan ook met prenten werken, want door iets te visualiseren ga je het beter onthouden. Je hebt het waarschijnlijk ook al voor gehad dat je van een eucharistieviering thuis kwam en je je met moeite kon herinneren waarover het evangelie ging. Uit de homilie iets onthouden lukt soms beter omdat het het kan koppelen aan een eigen ervaring.

Het interioriseren van het evangelie op deze 'Escape Zoom' werd op een heel speciale manier gedaan. Broeder Bernhard Maria verplaatste zich naar het meer van Gennesaret en daar heeft hij het evangelie  gezongen en uitgebeeld. Op het eerste zicht een beetje bevreemdend maar je moet het een kans geven. Daarna vroeg hij de plussers en hun begeleiders of ze wilden meezingen en uitbeelden. Ik geef toe je moet wel een beetje uit je comfortzone komen. Iedereen van achter de computer, via zoom mee zingen en mee uitbeelden. (Gelukkig op mute 😉)
Elk vers werd vier keer na elkaar gezongen en uitgebeeld en daarna nog eens het volledige evangelie aan één stuk. Ik moet zeggen: het werkt ! Het werkt niet alleen bij kinderen/jongeren maar ook bij volwassenen. Het evangelie is binnen gekomen. 

Ik dacht meteen, dat is mediteren voor beginners. Een aanrader dus als je nog eens vast zit met een bijbeltekst.

Pastor Mariette

De roeping van Simon en Andreas