zaterdag 23 januari 2021

Even stilstaan bij het Evangelie

Zondag 24 januari : Derde zondag door het jaar B (Marcus 1,14-20)

Nu de kersttijd voorbij is, gaan we zondag na zondag de verkondiging en de daden van Jezus volgen zoals ze beschreven staan in het Marcusevangelie dat we lezen in dit B-jaar. In het evangelie van deze zondag wordt het begin van Jezus’ optreden verhaald. Eerst geeft de evangelist een samenvatting van Jezus’ eerste prediking : « De tijd is vervuld en het Rijk Gods is nabij ; bekeert u en gelooft in de Blijde Boodschap ». De tijd is vervuld…: met Jezus is de tijd aangebroken dat het Rijk Gods – de werkelijkheid die God wil – dichterbij komt. Om open te staan voor die werkelijkheid is het nodig dat we ons ‘bekeren’ – ons leven veranderen om het op God en het goede te richten – en het goede nieuws aanvaarden dat God ons graag ziet en ons uitnodigt om er te zijn voor elkaar. Deze coronatijd met al zijn problemen kan ook een tijd zijn om na te denken hoe wij ons leven kunnen veranderen, het zinvoller kunnen maken, om er te kunnen zijn voor anderen.
In het tweede deel van dit evangelie wordt verteld hoe Jezus enkele vissers uitnodigt om met Hem mee te gaan: “komt, volgt Mij; Ik zal maken dat gij vissers van mensen wordt”. Jezus volgen, met Jezus meegaan, houdt blijkbaar ook in: mensen samenbrengen zoals vissers vissen bijeenbrengen in hun net. Jezus volgen doe je samen, in gemeenschap. Samen kan je gestalte geven aan zijn boodschap. Daarbij kunnen wij ons afvragen: hoe kunnen wij mensen samenbrengen in deze coronatijd, nu we niet ‘lijfelijk’ bij elkaar kunnen komen? Hoe kunnen wij blijven gemeenschap vormen rond Jezus? Hoe kunnen wij ook in deze moeilijke tijd samen gestalte geven aan Jezus’ boodschap?
En dan horen we de indringende woorden: “terstond lieten zij hun netten in de steek en volgden Hem”. De eerste strofe van het mooie lied 562 in ‘Zingt Jubilate’ betrekt deze woorden op ons:

“Jezus die langs het water liep
en Simon en Andreas riep
om zomaar zonder praten
hun netten te verlaten,
Hij komt misschien vandaag voorbij
en roept ook ons, roept u en mij
om alles op te geven
en trouw Hem na te leven.”


Laten we ook daarover mediteren in deze dagen. Wat zou Jezus aan ons vragen?

Pastor Benno

Roeping van de leerlingen
(C) Pixabay