dinsdag 2 februari 2021

Positief nieuws: vandaag is het Lichtmis!

Op 2 februari vieren we het feest van Lichtmis, of, met de huidige liturgische naam: het feest van de opdracht van de Heer.
Het feest valt tussen Kerstmis en Pasen en maakt ook de band tussen het Kerstmysterie en het Paasmysterie. We gedenken hoe Jezus in de tempel aan de Vader werd opgedragen door Maria en Jozef, zoals gebruikelijk was bij de Joden op de veertigste dag na de geboorte van de oudste zoon. Lichtmis valt dan ook precies op de veertigste dag vanaf Kerstmis.
Maar tegelijk is deze opdracht van Jezus -dit aanbieden van Jezus aan de Vader- reeds een voorafbeelding van Jezus’zelfgave aan het kruis.
Bovendien roept dit feest ons ook op om onszelf, ons leven, aan God aan te bieden -toe te wijden- als broers en zussen van Jezus, met wie wij verbonden zijn door ons doopsel.
En we kijken op dit feest ook naar Maria: zij droeg Jezus naar de tempel, waar haar kind door Simeon genoemd werd: “het licht dat voor alle mensen straalt”. Zoals Maria mogen ook wij Jezus bij onze medemensen brengen.
In normale omstandigheden gaan we bij het begin van de viering met brandende kaarsen op naar het altaar: om daar Jezus te ontmoeten, die ook ons leven wil verlichten en ons de kracht geeft om zijn licht in onze wereld rond te dragen.
Dit jaar komen we nog niet samen in de kerk. Maar we kunnen wel thuis pannenkoeken eten. Want, zo zegt het spreekwoord, ‘op Lichtmis is geen vrouwke zo arm, of ze maakt haar panneke warm’. Dat geldt natuurlijk ook voor de mannen. In elk geval, vóór we ons op de pannenkoeken storten, kunnen we een kaars aansteken en bijvoorbeeld bidden:

“Jezus,
Gij zijt het licht dat voor alle mensen straalt.
Wij danken U omdat uw licht ook in ons leven schijnt
en het mooi en zinvol maakt.
Help ons om uw licht ook naar andere mensen te brengen
en hun leven lichter te maken. Amen”.


Zalig Lichtmisfeest! En smakelijk!

Pastor Benno.

Guido Da Siena - Opdracht van Jezus in de tempel