woensdag 17 februari 2021

Vastenpuntje of lichtpuntje?

De veertigdagentijd is opnieuw begonnen - het is de tweede keer in deze pandemie dat we deze voorbereidingstijd op Pasen beleven. Hoe zullen we deze periode ditmaal vorm geven? De vraag naar "vastenpuntjes" wordt al langere tijd niet meer publiek gesteld - het wordt aan ieders persoonlijke oordeel overgelaten welke accenten hij of zij wil leggen; globaal wordt alleen de lijn getrokken dat het een tijd van versobering is om terug te keren naar de kern, God zelf. Maar ik stel me wel eens de vraag wat we vandaag als vastenpuntjes naar voor zouden schuiven als we dat toch zouden doen: met een zekere onderbreking zitten we al een jaar met versobering, "verstervingen" - zoals men dat vroeger noemde - moet het dan nu nog soberder dan vorige maanden, strenger dan streng zeg maar...?
Er zijn dagen dat ik dit hele jaar van strijd tegen het virus beleef als één grote "veertigdagentijd" - één grote tocht van verinnerlijking, waarin we zoeken naar diepte en houvast. Dat we nu opnieuw méér dan een seizoen lang geen Eucharistie kunnen vieren - en dus ook op dat punt moeten vasten! - lijkt dat nog te versterken. Was onze geloofsbeleving hier of daar misschien louter routine geworden, dreef het verder op traditie en gewoonte, maar waren we God zelf uit het oog verloren? Waar is Hij vandaag en wat heeft Hij ons vandaag te zeggen? Laten we ons niet vergissen: ook in de bijbelse tijden (maar ook in de geschiedenis van de kerk) zijn er vaak periodes geweest van meerdere (vele!) jaren na elkaar van schijnbare duisternis op het vlak van het geloof. Achteraf heeft men daarvan ervaren dat het kansen waren. Denk daarbij aan de tijd van de ballingschap - maar evengoed aan de tocht door de woestijn: onze veertigdagentijd is gemaakt naar het model van veertig... jaar (!) in de woestijn...
Hoe zullen we deze nieuwe veertigdagen concreet beleven? Is er iets wat we deze zes weken voor Pasen dan toch wat extra kunnen doen? Geen chocolade, geen televisie, geen alcohol...? Als we eens gewoon probeerden op zoek te gaan naar optimisme, als we eens probeerden om in ons hoofd een knop om te draaien en in de situaties die we meemaken juist goede kansen proberen te zien... en wie weet, daar zelfs 'Dank!' voor zeggen... Het zal ons ongetwijfeld ook dichter bij God brengen! Ik wens u een mooie start van deze tijd van zoeken... en vinden!

Tony, pastor