dinsdag 10 augustus 2021

Men for all seasons

‘A man for all seasons’ is de titel van een toneelstuk en een film over Thomas More, een Engelse politicus die onthoofd werd in de tijd van Hendrik VIII. ‘Een man voor alle seizoenen’ is iemand die trouw blijft aan zijn geweten, aan zijn idealen, aan zichzelf in de wisselende omstandigheden des levens.
Aan die titel moest ik denken, gisteren, toen ik deelnam aan de uitvaart van priester Piet Smeyers, erepastoor van Sint-Martinus in Ganshoren. Toen hij op pensioen ging in 2011 mocht ik hem daar opvolgen. Hij was er pastoor sinds 1979 en tegelijk verantwoordelijke voor de katholieke pastoraal in het UZ Jette in dezelfde periode, gedurende tweeëndertig jaar dus. Hij heeft in die tijd veel zien veranderen, met name in de Brusselse Kerk. Doorheen dat alles bleef hij zichzelf: een zeer constant en hardwerkend mens, een man die gezag uitstraalde en tegelijk mensen zeer nabij was, een priester die leefde vanuit zijn geloof. Een man naar wie ik opkeek.
De voorganger van de uitvaartdienst citeerde uit de homilie van Piet bij de viering van zijn vijftigjarig priesterjubileum: een priester heeft tegelijk iets van Martha én van Maria, de twee zussen bij wie Jezus op bezoek kwam. Hij zit aan de voeten van Jezus, zoals Maria Magdalena, en luistert naar zijn woord in gebed, bezinning en studie. En tegelijk is hij dienstbaar zoals Martha, altijd in de weer voor mensen.
Wat hier gezegd werd over de priester, geldt evenzeer voor alle christenen, me dunkt. Maar het gaat zeker op voor Piet. Moge hij leven bij zijn Heer op wie hij zijn leven heeft gericht en die hij heeft willen dienen in de mensen die hem waren toevertrouwd.
Vandaag is het 10 augustus: we vieren het feest van de heilige martelaar Laurentius, zeker ook een man voor alle seizoenen. Hij was diaken van paus Sixtus II te Rome in de derde eeuw, in een tijd van christenvervolging. Toen de paus gevangen genomen was, droeg de prefect van Rome Laurentius op om hem de geldschatten en andere rijkdommen van de Kerk te brengen. Laurentius kwam met een aantal armen, zieken en gehandicapten en zei: “de rijkdom van de Kerk, dat zijn de armen”. Daarop moest hij de marteldood op een vuurrooster ondergaan.
Mensen voor alle seizoenen, we hebben ze ook nu nodig, mannen én vrouwen. Moge de Heer er ons geven. En moge Hij ook ons de genade schenken om Hem trouw te blijven doorheen alle seizoenen van ons leven en van onze samenleving.

Pastor Benno.

priester Piet Smeyers, erepastoor van Sint-Martinus in Ganshoren