zaterdag 25 december 2021

Stilstaan bij het evangelie van Kerstnacht

«Vreest niet, want zie, ik verkondig u een vreugdevolle boodschap die bestemd is voor heel het volk. Heden is u een Redder geboren, Christus de Heer, in de stad van David». Zo luidt de plechtige aanhef van de aankondiging van de engel aan de herders in het evangelie van de nachtmis. In de nieuwe Bijbelvertaling klinkt dat zo: «Wees niet bang, want ik kom jullie goed nieuws brengen dat grote vreugde betekent voor heel het volk: vandaag is in de stad van David jullie Redder geboren. Hij is de Messias, de Heer».
De herders, mensen van de rand van de samenleving, krijgen als eersten het goede nieuws te horen dat bedoeld is om alle mensen blij te maken: onze ‘Redder’ is geboren!
‘Redder’ is in het Grieks, de taal waarin het evangelie is geschreven: ‘sootèr’. Het was een hoopvolle of vleiende titel die men in de Griekse oudheid nogal eens aan een keizer of een koning gaf: hij ging zijn volk redden uit de miserie.
In het Hebreeuwse Oude Testament wordt deze titel veelal voorbehouden aan God: «God is mijn redder». In het kerstevangelie krijgt het pasgeboren kind deze titel. Jezus heeft dus iets met God te maken. Trouwens, de naam ‘Jezus’ betekent eveneens: ‘redder’ of ‘bevrijder’. In Hem komt God ons redden, ons bevrijden, ons vrij maken. Maar, redden waarvan of waaruit ? In Matteüs 1,21 zegt de engel aan Jozef over Maria, met een toespeling op de Hebreeuwse betekenis van de naam van Jezus : « Zij zal een Zoon ter wereld brengen die gij Jezus moet noemen, want Hij zal zijn volk redden uit hun zonden ». Jezus komt ons dus redden, bevrijden uit onze zonden. Ik hoor sommigen al zuchten: daar zijn ze weer met die zonde. Dat is toch niet meer van deze tijd? Kan het niet wat moderner en positiever, zeker met Kerstmis? En toch. Je zou kunnen zeggen: zonde is wat ons verwijdert van God en van elkaar. Zonde heeft met ikzucht te maken, met het ons opsluiten in onszelf. Dat is onvruchtbaar. Dat heeft geen toekomst. Dat brengt geen uitweg, dat geeft geen uitzicht. En daarvan komt Jezus ons redden, vrij maken! Oef, wat een opluchting! Jezus’ komst, Zijn leven, Zijn boodschap, Zijn sterven en verrijzen maken ons los van de miserie van de ikzucht. Ze zijn het begin van een nieuwe levenshouding, een positieve manier van leven, een nieuwe tijd, een tijd van zorgen voor elkaar. Dat is goed nieuws, dat ook voor ons grote vreugde betekent. Zalig Kerstmis !

Pastor Benno.

De engel verschijnt aan een zittende herder; tafereel uit een kerstkribbe in Zuid-Duitsland, 18e eeuw.
© Wikimedia commons