maandag 20 december 2021

Zoom of zoemen

Ken je het woordspelletje 'woordparen'? Een woordspel waarmee soms een interview op de radio wordt afgesloten. Het zijn meestal dilemma's waarbij je gast met haar of zijn  antwoord op een andere manier leert kennen. Onlangs hoorde ik op de radio het taalspel en het woordpaar was 'Zoom of zoemen'. De keuze lijkt op het eerste zicht vlug gemaakt, dat leek voor mij geen dilemma. Natuurlijk is live met elkaar veel intenser dan elkaar spreken via Zoom. Maar dan dacht ik aan een doopsel vorig jaar in volle coronatijd. Het was een Pools/Belgisch koppel. Vrienden en familie waren aanwezig, behalve de peter, die mocht Polen niet buiten omwille van de lockdown. Iedereen vond het zo spijtig, het is zo'n mooi en intens gebeuren, niet in het minst ook voor de meter en de peter. Maar er is een oplossing gevonden. In de kerk van Sint-Jozef is er internet en daardoor kon de peter, via Zoom, aanwezig zijn bij de doop van zijn petekind. Als dat niet fantastisch is! Hij heeft live de viering kunnen mee volgen en het werd dan nog eens simultaan vertaald door een van de familieleden. Hij heeft zelfs zijn belofte als peter kunnen uitspreken. Zoom of zoemen, dan toch een dilemma?

Er zijn nog momenten dat wij nood hebben aan handvaten. Ik denk dan heel speciaal aan 'bidden'. Bidden als spreken met God. Je kan daarbij danken, of sorry zeggen, of je goede voornemens uitspreken of God loven. Zeggen wat je ter harte gaat, het kan deugd doen, je voelt je met elkaar verbonden. Maar er zijn momenten dat dit niet lukt, dat God heel ver af lijkt, afwezig lijkt of dat je zelf de kracht niet hebt om met hem te spreken. Momenten waarop je alleen bij hem kan verwijlen en stil een 'onze vader' bidden. Wat een genade dat je op zo'n momenten kan terugvallen die manier van bidden. Jezus zelf heeft ons dat handvat aangereikt. Een manier om de verbinding met God levendig te houden tot je zelf weer in staat bent om je hart aan Hem toe te vertrouwen. 

De manier waarop kan verschillen, het ene is aantrekkelijker dan het andere, als de verbinding maar blijft, dat is het aller belangrijkste.

Pastor Mariette


Waarvoor kies jij?