zaterdag 18 december 2021

Stilstaan bij het evangelie

Vierde zondag van de advent – C: Lucas 1,39-46

De vierde zondag van de advent wordt ook wel de ‘Maria-zondag’ genoemd, want de figuur van Maria staat centraal in de viering. Zij is immers de moeder van Jezus, wiens geboorte we gaan vieren. De liturgie doet ons vandaag naar haar kijken. Zij, die letterlijk ‘in verwachting’ van Jezus was, kan ons leren om haar Zoon te verwachten, te verwelkomen, in ons leven binnen te laten en ‘ter wereld te brengen’, Hem in onze wereld naar onze medemensen te brengen.
Het evangelie dat we dit jaar op deze zondag lezen gaat over het bezoek van Maria aan haar nicht Elisabeth. Het begint al treffend: « In die dagen reisde Maria met spoed naar het bergland ». Zoals de zwangere Maria Jezus in zich droeg, zo dragen ook wij op een andere manier Jezus in ons: Hij leeft in ons. En wie Jezus in zich draagt, kan niet anders dan zoals Maria zich spoeden, er vaart achter zetten om naar de ander toe te gaan en hem of haar te laten delen in de vreugde om Jezus’ aanwezigheid.
En ook de laatste zin van dit evangelie is bijzonder: « Zalig zij die geloofd heeft dat tot vervulling zou gaan wat haar vanwege de Heer gezegd is ». Maria leert ons wat geloven is: vertrouwen dat tot vervulling komt wat God ons beloofd heeft in Jezus: een goede toekomst waarin de liefde het haalt. Moge het vertrouwen van Maria ons geloof verdiepen om ook ‘met spoed’ op weg te gaan naar wie ons nodig heeft.

Pastor Benno.

Maria en Elisabeth aan het spinnewiel (ca.1400,Nuremberg) 
©Anoniem via wikimedia commons