dinsdag 31 januari 2023

Dromen

‘Dromen met de voeten op de grond, het kan! (BZN 28 januari 2023)
Ik vond dit wel een wat uitdagende spreuk. Spontaan zou ik beide aspecten niet onmiddellijk met elkaar verbinden. Dromen doen we allemaal wel, ’s nachts en (misschien ook) overdag. Dromen kunnen aangenaam zijn, soms zijn het nachtmerries: dat hebben we niet in handen. Soms zou je wel willen blijven verder dromen, andere keren ben je blij dat je wakker wordt.
Dromen overdag doen we dan wel bewust, of toch meestal. Waarvan we dromen kan heel uiteenlopend zijn, afhankelijk van wat we denken nodig te hebben of van wat onze verlangens zijn …
Soms kunnen die dromen ook beïnvloed zijn door reclame, door wat andere mensen en de maatschappij belangrijk vinden.
Dromen doen we ook in de Kerk! We dromen van toekomst voor de Nederlandstalige pastoraal in Brussel, van eenheid in verscheidenheid. We dromen van Gods Rijk op aarde, vandaag en morgen. En daar komen ‘die voeten op de grond’ bij kijken. Dromen realiseren vraagt ook dat we de realiteit niet uit het oog verliezen. Dat we zoeken naar wat haalbaar is. Misschien zal dat dan ‘stap voor stap’ zijn, zoals op de foto. Maar ook die manier kan je vooruit gaan!
En Jezus toont ons hoe ‘dromen met de voeten op de grond’ kan: Gods Rijk verkondigen in concrete daden van naastenliefde! Laat ons dus maar dromen en doen!

Pastor Chris

© Pixabay